Vyřizování e-mailů po práci? Jedině za přesčasy

Adam Fiala
21. 1. 2012 1:04
Brazilský zákon chrání zaměstnance před neformálními přesčasy
Foto: Reuters

Končí práce s koncem pracovní doby? Internet se stává druhým domovem a spousta lidí je online více, než by bylo zdrávo. V těchto časech se zvyklosti mění. Vyřizování pracovních e-mailů mezi tyto změny může patřit. Pokud by tak šéf vyžadoval, abyste na elektronickou korespondenci odpovídali i mimo práci, těžko s tím něco uděláte. Ne tak v Brazílii.

E-mailový rozkaz od zaměstnavatele

Minulý měsíc svým podpisem stvrdil brazilský prezident platnost novely zákoníku práce. Podle legislativy mají e-maily zasílané vedením zaměstnancům stejnou váhu jako přímé žádosti nadřízených. Jsou tudíž platnou součástí pracovního prostoru a neměly by se brát jako bezproblémová nadstavba. Ať už by e-maily vyřizovali na smartphonu při cestě domů, nebo na notebooku doma, počítá se to jako součást práce.

Technologie v práci i v soukromí

Zaměstnanci by potom v takovém případě mohli legitimně žádat o peníze navíc za přesčasy. Samozřejmě opatrnost je třeba na obou stranách, aby se podobná ochrana nezměnila v šikanu i ze strany zaměstnanců. Každopádně bychom se neměli nechávat spoutávat technologiemi, které nám umožňují nepřetržitý kontakt se světem. Když ve středu na jeden den jako protest proti SOPA zablokovala stránky Wikipedia, sociální sítě zasypaly mnohdy až hysterické vzkazy. Informace nejsou jen na internetu, ale i v knihách a knihovnách.

 

Právě se děje

Další zprávy