Wikipedia se odmlčela, web stávkuje proti cenzuře

LP Fish
18. 1. 2012 8:20
Protest proti zákonům proti pirátství a na ochranu duševního vlastnictví, podpořily i firmy jako Google, Facebook, Wordpress či Wikipedia.
Wikipedia stávkuje proti SOPA
Wikipedia stávkuje proti SOPA | Foto: Wikipedia

Část internetu - především weby v USA - dnes stávkuje. Na 24 hodin se odmlčela například anglická verze encyklopedie Wikipedia.org, která na titulní stránce zobrazuje jen vysvětlující text. Google na svou americkou homepage umístil výzvu Prosíme, necenzurujte web!

Na českém internetu se stávkuje většinou jen symbolicky. Česká Wikipedia umístila na homepage vysvětlující text, jinak ale normálně funguje.

Ze známějších webů tak provoz zastavil pouze server Klaboseni.cz, který poskytuje přehled o dění na českém Twitteru.

Proti zákonům protestují uživatelé internetu také humorem.

Sociálními sítěmi se například šíří parodie na známou (a pro parodie velmi často využívanou) scénu z filmu Pád Třetí říše, ve které důstojníci Hitlerovi oznamují, že až SOPA projde, zablokuje mu Universal jeho fandovskou stránku Lady Gaga.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

SOPA a PIPA

Největší organizovaný odpor je namířen proti připravovaným americkým zákonům SOPA (Stop Online Piracy Act) a PIPA (Protect Intellectual Property Act), které mají podle svých autorů zajistit lepší vymahatelnost práva autorským organizacím.

K protestu se zde může připojit jakýkoliv vlastník webových stránek či blogu. 

Odpor proti této formě ochrany duševního vlastnictví spojuje velké firmy se nezávislými aktivisty, hackery, i piráty po celém světě.

Represe na celém světě

Podobné represivní zákony už byly schváleny i v Evropě.

Ve Francii existuje jejich "bratránek" v podobě zákonu HADOPI, který umožňuje odpojení "piráta" od internetu (a v roce 2009 získal v ČR anticenu Velký bratr), na přelomu roku byl uveden v platnost nejtvrdší evropský protipirátský zákon "Sinde" ve Španělsku.

poslední době také sílí tlak na "přístav nelegálních torrentů", legendární švédskou stránku Pirate Bay.

Klaboseni.cz stávkuje proti SOPA
Klaboseni.cz stávkuje proti SOPA | Foto: repro Klaboseni.cz

Obama je proti

Oba zmiňované americké zákony jsou v podstatě totožné, jen je navrhuje jiná komora americké Sněmovny.

Zákon SOPA byl v pondělí v americké Sněmovně reprezentantů vyřazen z hlasování. I když vůdce republikánské většiny toto stažení nezdůvodnil, obecně se soudí, že se tak stalo na základě tlaku veřejnosti. SOPA se však do hlasování může kdykoli vrátit, navíc v Senátu jde do hlasování takřka identický PIPA.

Nové zákonné úpravy nepodporuje ani americký prezident Barack Obama, zákon má ale podporu řady zákonodárců v Kongresu, napříč politickými stranami. Majitelé autorských práv pro tyto úpravy důsledně lobovali několik let.

Cenzura internetu

Podle kritiků, mezi které patří mimo jiné drtivá většina internetových podnikatelů, je však zákon formulován příliš široce a v konečném důsledku může vést k cenzuře i bránění svobodného podnikání na internetu.

Povede mimo jiné k vytváření "blacklistů" stránek, které budou připojovatelé muset blokovat, zabavování domén stránek, které s tzv. pirátskými stránkami "spolupracují" a také zavedení právní zodpovědnosti firem za chování jejich zákazníků.

Odpůrci SOPA budou v průběhu středy protestovat různým způsobem. V čele stávky stojí sdružení NetCoalition, které zastupuje například Google či Facebook. K odpůrcům zákona se přidaly například také Wordpress či Mozilla, ale také populární výrobce digitálních her Epic Games.

TIP: Líbí se vám naše články? Sledujte Dataramu na Facebooku, na Google+ nebo na Twitteru!

 

Právě se děje

Další zprávy