Internet se v Íránu mění na intranet

Adam Fiala
14. 1. 2012 5:42
Írán se rychle mění na Velkého bratra internetu
Foto: Reuters

V prvním lednovém týdnu se v Íránu zpřísnila pravidla užívání internetové sítě. Zatím se restrikce týkají veřejných míst nabízejících přístup na internet, mezi něž se hlavně řadí internetové kavárny. V diskuzích západního světa padají domněnky, že je to jedna z prvních vlaštovek nadcházejících voleb. V březnu si mají lidé zvolit nové zastupitele do parlamentních křesel. Současní vládci se nejspíš obávají, že by internet mohl podobně jako při loňském arabském jaru posloužit při organizaci protestů.

Detailní údaje o každém návštěvníkovi

Přesné instrukce, jak se v internetové kavárně chovat, vydala specializovaná složka íránské policie. Každý, kdo by chtěl využít v kavárně internet, musí udat jak jméno své, tak celé jméno svého otce, adresu bydliště, číslo telefonního kontaktu a občanské číslo. Důležité je, aby se vládní orgány mohly dostat k informacím o tom, kdo navštěvoval které stránky. Vytrácí se jakákoli ochrana osobních údajů, vedle čehož je kontroverzní legislativa SOPA na Západě nic.

V budoucnu intranet

Samotní vlastníci internetových podniků musí ve svých kavárnách podniknout příslušné změny. Patří mezi ně instalace bezpečnostních kamer. Také musí archivovat všechny údaje svých webových prohlížečů. Tyto informace pak nesmí smazat po následujících šest měsíců. Pro vládu je to však jenom mezi krok. Buduje se uzavřená íránská internetová síť. Národní intranet bude nejprve fungovat spolu s celosvětovým internetem, následně k němu ztratí všichni Íránci přístup.

 

Právě se děje

Další zprávy