Národní knihovna začala půjčovat elektronické čtečky

LP Fish
10. 1. 2012 22:10
Národní knihovna ČR v Praze začala svým registrovaným uživatelům půjčovat také elektronické čtečky. Jsou v nich předinstalované výňatky z digitalizovaných knih české literatury 19.století, stahovat do ní jdou i publikace z Ebrary.com
Foto: Aktuálně.cz

Národní knihovna ČR v Praze zavedla novou službu. Od 9. ledna je v ní možné půjčit si čtečku Jinke Hanlin eReader V60 a to jak absenčně (tzm. mimo budovu knihovny), tak prezenčně. V současné době Národní knihovna disponuje 20 čtečkami.

I když má tato čtečka slabší výkon při zobrazování složitějších PDF souborů a ne příliš povedený webový prohlížeč, patří mezi standardní zařízení, se kterým jsou čeští majitelé podle uživatelských recenzí většinou v dané cenové relaci (do 4 000 korun)spokojeni.

Ukázky české literatury 19. století

Podmínkou vypůjčení čtečky mimo budovu knihovny je trvalý pobyt v ČR a nejméně rok platná registrace v Národní knihovně.

Čtečky se budou mimo budovu půjčovat na čtyři hodiny, případně do konce otevírací doby. V budově knihovny si čtečku může vypůjčit každý registrovaný čtenář NK ČR.

"Ve čtečkách jsou uloženy ukázky několika digitalizovaných knih české literatury 19. století, respektive výňatků z nich, které byly vybrány z digitální knihovny NK ČR Kramerius," komentuje novou službu vedoucí Odboru služeb Národní knihovny ČR Jindřiška Coufalová.

Přístup k více než 270 tisícům titulů

Kromě toho může čtečka stahovat publikace z internetové knihovny Ebrary. K dispozici čtenáři je tak archiv více než 273 000 publikací od významných nakladatelů z různých oblastí od filosofie po výpočetní techniku.

Elektronické knihy může čtečka stahovat jak z PC prostřednictvím USB kabelu, tak z internetu po připojení k WiFi síti.

Čtečka podporuje DRM ochranu Adobe Digital Editions a v souvislosti s ní jsou v ní nainstalovány i návody, jak knihy z Ebrary stáhnout. Čtečka podporuje kromě PDF také formáty EPUB, TXT, HTML, DOC, RTF, MP3, WOL, CHM, RAR/ZIP, BMP, JPG, PNG, GIF, PDB, FB2, DjVu, LIT, což je jejím největším plusem.

TIP: Líbí se vám naše články? Sledujte Dataramu na Facebooku, na Google+ nebo na Twitteru!

 

Právě se děje

Další zprávy