E-mail nebo internet přímo do hlavy. Kontaktní čočkou

Adam Fiala
5. 12. 2011 8:58
Technologický pokrok se snaží zdolávat bariéry. Nové zprávy z Washingtonu mluví o elektronické čočce
Kontaktní čočka, ilustrační snímek
Kontaktní čočka, ilustrační snímek | Foto: Reuters

Vídáváme to ve sci-fi filmech a románech, kdy pomocí speciálních brýlí nebo jiné futuristické technologie mohou lidé operovat s počítačem přes oční pohled. Ve skutečném světě se inovuje také a technika je čím dál blíž člověku a nemusí jít jenom o kyborgy. Tým z Washingtonské univerzity ukončil zkoušky na nové generaci kontaktních čoček s počítačovými funkcemi. Přístup k internetu by ještě nikdy nebyl jednodušší. Mnozí se budou ptát, budou také takové čočky barevné?

Rychlý přístup k internetu

Po aplikování speciálně navržené kontaktní čočky by mohl uživatel přímo k oku dostávat od svého e-mailového poskytovatele novou poštu. V extrémním případě by doplnily vjemy, které naše oko přijímá z okolního prostředí, o zajímavé a rozmanité informace z internetu.

Problematické napájení

Čočky jsou už z podstaty drobné. O to menší jsou pak elektronické obvody v několik nanometrů široké kovové vrstvě s diodami typu LED o velikosti třetiny milimetru.

Neuspokojivá je zatím jen odpověď na otázku napájení. Nynější model vyžaduje velmi blízkou přítomnost bezdrátové baterie. Myslí se tím několik centimetrů. Jako s každým novým vynálezem, i zde je potřeba vzít v potaz vliv na lidské tělo, v tomto případě dlouhodobý kontakt elektroniky v čočce a povrchu oční bulvy.

 

Právě se děje

Další zprávy