Vzkaz Česku: Stíhejte firmy za úplatky

Dušan Klimeš
23. 11. 2006 15:12
Praha - Česká republika se zavázala bojovat proti uplácení. Zatím se jí ale nepovedlo ani přijmout důležité paragrafy.

Organizace pro ekonomickou spolupráci a rozvoj (OECD) dnes zveřejnila studii, která ostře kritizuje pomalé kroky, které česká vláda dělá v boji s uplácením v zahraničí.

Konvence, kterou Česko podepsalo, v sobě zahrnuje i slib, že právní systém bude trestat nejen fyzické, ale i právnické osoby, pokud se v zahraničí při vývozu dopustí uplácení.

Zákon neprošel

To se zatím nestalo a zřejmě v nejbližší době ani nestane. Zákon, který tuto oblast upravoval, byl totiž loni ve sněmovně smeten ze stolu.

"Tím naši zákonodárci dali jednoznačně najevo, co si myslí o mezinárodních smlouvách, ke kterým se zavázali. Boj s korupcí je pro ně druhořadý," uvádí Adriana Krnáčová z české Transparency International.

OECD se snaží bojovat proti uplácení při vývozu
OECD se snaží bojovat proti uplácení při vývozu | Foto: Aktuálně.cz

"Přitom k právní odpovědnosti firem, i na základě dohod s OECD, přistupují okolní země jako Polsko, Maďarsko, ale třeba i Švýcarsko," dodává Krnáčová.

Ministr průmyslu a obchodu Martin Říman si ale myslí opak.

"Vždy uplácí konkrétní osoba, nikoli firma," říká. "Ovšem jestli jsme se zavázali a OECD to po nás chce, měli bychom to splnit. Přesto se nic podobného v současnosti nechystá."

To, že sněmovna před rokem obdobný zákon smetla ze stolu, považuje za správné.

Česko by mělo ustanovit zodpovědnost právních subjektů za uplácení v zahraničí bez prodlení a zároveň stanovit sankce, které budou efektivní, úměrné a odrazující, uvádí zpráva pracovní skupiny OECD, která v České republice zjišťovala, na jaké úrovni je plnění podepsané konvence.

Ministr průmyslu a obchodu není zastáncem právní zodpovědnosti firem
Ministr průmyslu a obchodu není zastáncem právní zodpovědnosti firem | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Uplácí. Nebo ne?

"Hlavní výtkou ve zprávě OECD je to, že v našem právním systému zatím stále nefiguruje zodpovědnost právnických firem při uplácení. Jinak zpráva hodnotí pozitivně práci proexportních společností a nezabývá se ani konkrétními případy, protože čeští podnikatelé v zahraničí neuplácí," myslí si Vincent Šinský z Exportní garanční a pojišťovací společnosti (EGAP).

S tím ale nesouhlasí Adriana Krnáčová z Transparency International.

"Čeští podnikatelé v zahraničí samozřejmě uplácí. Pokud přijdou do země, kde je korupce ještě více rozšířená, než u nás, tak není divu, že si své 'špatné návyky' vezmou s sebou a uplácí i v zahraničí," uvádí.

 

Právě se děje

Další zprávy