OECD vyzývá: Dostaňte lidi do práce

Adam Junek
13. 6. 2006 14:10
Paříž Příliš štědré sociální systémy a malá podpora při hledání práce, to jsou největší bolístky politiky zaměstnanosti vyspělých zemí. Uvnitř: MÍRY NEZAMĚSTNANOSTI

Tvrdí to alespoň výroční zpráva o zaměstnanosti, kterou dnes zveřejnila Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD), která sdružuje třicítku nejvyspělejších zemí včetně České republiky. "Chtějí-li země zvýšit životní standard a zároveň udržet své sociání systémy, musí dostat více lidí do placených zaměstnanání," tvrdí zpráva.

Nabízíme řešení...

A kde to nejvíce vázne? "Mnoho lidí nevidí při současných sociálních dávkách žádný finanční důvod, proč si hledat zaměstnání," míní generální tajemník OECD Angel Gurría. "A ti, co hledají práci, narážejí na malou podporu úřadů či na nedostatek vlatník schopností, jejichž rozvoj by bylo potřeba podpořit," dodal.

Infobox

NEZAMĚSTNANOST PODLE OECD

Podíl nezaměstnaných či neaktivních lidí na populaci lidí ve věku 15-64

Stát Podíl v % Island 15,6 Norsko 24,8 USA 28,5 Průměr OECD 34,5 Česká republika 35,2 Belgie 39,0 Slovensko 42,3 Turecko 54,1

Podle něj je třeba, aby všechny hospodářské politiky států podporovaly politiku zaměstnanosti, a ne jí bránily.

Ve své zprávě pak organizace formuluje celou řadu doporučení, jak vysoké zaměstnanosti dosáhnout. Makroekonomickými politikami mají například země sledovat cenovou stabilitu a udržitelnost veřejných výdajů.

Také by mělo být lepší pracovat, než být jen na podpoře. Zároveň také zajistit, aby zákony chránící pracovníky nebyly příliš tvrdé k zaměstnavatelům, a tím je neodrazovaly od nabírání nových lidí.

... není samospasitelné

"Tato doporučení nejsou jediná možná ani samospasitelná. Některé státy dosahují dobrých výsledků díky nízkým podporám v nezaměstnanosti a malé regulaci pracovního trhu. Tím ale zase trpí velkými neorvnostmi příjmů. Naopak jinde štědrý sociální systém a zároveň vysoká podpora při hledání místa, doprovázené však vysokými státními výdaji," tvrdí experti z OECD.

Zároveň připouštějí, že měnit zaběhlé systémy bude pro vlády velmi těžké. Veřejné mínění bude sotva nakloněno radikálním krokům. Odměnou však bude růst úrovně, uzavírá zpráva.

 

Právě se děje

Další zprávy