Třetí svět ovládne zemědělství

Red eko, Reuters
4. 7. 2006 12:00
Brusel - Pomalý, ale stabilní rozvoj zemědělství předpovídá OECD v dalších deseti letech, ovšem třetí svět si bude užívat rychlého růstu.

Studie, kterou dnes zveřejnila organizace OECD, předpovídá pro dalších deset let přesun zemědělské výroby z rozvinutých zemí směrem do zemí rozvojových. "Západní" země se budou zbavovat především extenzivní produkce, která je náročná na prostor a lidské zdroje.

Přesto celosvětově by zemědělská produkce měla stabilně růst až do roku 2015. Ovšem s tím, že růst bude pomalejší než v předešlých deseti letech. Rozvojové a rozvíjející se země budou zároveň i tahounem ve spotřebě a importu.

Země, které jsou nyní ve fázi rozvoje zaznamenaly růst poptávky po masných produktech, ale i po ovoci či zelenině. To je spojeno s postupným růstem životní úrovně a přesunem obyvatel do městských aglomerací.

Rozvíjející se země se zkrátka učí konzumu, jejich chuť po zboží všeho druhu se tak odrazí i na zemědělské výrobě.

Radši méně, ale kvalitní

Podle údajů OECD však místní produkce nebude stačit lačným spotřebitelům rozvíjejících se zemí a porostou tak i dovozy zemědělského zboží do těchto oblastí.

"S tím, jak roste jejich bohatství a zvětšuje se populace, země mimo OECD budou i nadále zakoušet rychlejší růst ve spotřebě zemědělských produktů než ve členských zemích OECD," říká studie.

Naopak rozvinuté země se v dalších deseti letech zaměří na kvalitu agrárních produktů. Po letech, kdy se zabývaly dostatečnými zásobami a nabídkou tohoto zboží, přišel čas se zabývat původem a způsobem produkce.

"Rozvíjející se země, především Brazílie, Indie a Čína, se stávají novými centry, která formují světovou zemědělskou produkci a obchod. A tato skutečnost se plně prokáže v příštích deseti letech," uvádí materiál.

 

Právě se děje

Další zprávy