OECD slibuje léta prosperity

Dušan Klimeš
23. 5. 2006 13:00
Paříž - OECD vidí světovou ekonomiku velmi optimisticky. Vyplývá to z jejího nového ekonomického výhledu, který zveřejňuje každého půl roku. Uvnitř: POHLED OECD V ČÍSLECH

Za posledního půl roku globální ekonomika znovu prokázala svoji schopnost ustát šoky a udržet si svůj růst.

Asie podle zprávy zrychlila tempo svého růstu, Čína si užívá dvoumístného procentního růstu hrubého domácího produktu a indické ekonomice se též velmi daří. Japonsko se po mnoha letech deflace konečně vydalo na novou cestu podpořenou spotřebou obyvatel, exportem a investicemi.

I Spojené státy se dokázaly rychle zotavit z dopadů ničivých hurikánů a kontinentální Evropa, která na konci minulého roku zpomalila, znovu nabrala dech.

Českou republiku podle ekonomů OECD čeká snížení růstu. Ten však bude stále nadprůměrný a na vysoké úrovni. Na druhou stranu se může Česko obávat zvýšení inflačních tlaků a prohlubování schodku veřejných financí.

K faktorům, které budou tlačit na inflaci, bude patřit pokračující deregulace cen a zvyšování nepřímých daní.

Infobox

Globální ekonomika pohledem OECD

  • Reálný růst HDP by se měl celosvětové zvýšit na 3,1 procenta z loňských 2,8
  • Inflace zřejmě poroste z dvou na 2,2 procenta
  • Nezaměstnanost klesne z 6,5 na 6,2 procenta
  • Úrokové sazby eurozóny se zvýší z 2,2 na 2,7 procenta
  • Nárůst světového obchodu odhaduje OECD na 9,3 procenta, vloni to bylo 7,5 procenta

Mezi nejpalčivější problémy již tradičně patří neprovedená reforma penzijního a zdravotního systému.

Vlna růstu

Podle Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) je velmi pravděpodobné, že ekonomika eurozóny poroste v dalších měsících lehce nadprůměrně, stejně jako Japonsko a USA.

"Po několika neuskutečněných konjunkturách je pravděpodobnost celkového oživení na nejvyšší úrovni od konce devadesátých let," uvádí ve své zprávě Jean-Philippe Cotis, šéfekonom OECD.

A tak zatímco v roce 2005 vzrostla světová ekonomika o 2,8 procenta, v letošním roce by si měla "vychutnávat" nárůst 3,1 procenta. V roce 2007 světová ekonomika mírně zpomalí na 2,9 procenta růstu.

Šéf ekonomů organizace OECD Jean-Philippe Cotis
Šéf ekonomů organizace OECD Jean-Philippe Cotis | Foto: OECD

Dobrý výhled pro Česko

V české kotlině bychom se letos měli dočkat růstu 5,75 procenta, v příštím roce o procento méně, tedy asi 4,75. Pozitivní zprávou je, že za tímto růstem by měl stát export, díky čemuž udrží Česko dobré výsledky v platební bilanci.

Pozorovatelé si však nejsou jisti, zda dokáže Česká republika udržet takové tempo vývozu, a jestli tedy nejde spíš o hrozbu do budoucna.

I v oblasti nezaměstnanosti by si však mělo Česko polepšit. Z loňských 7,7 by podle metodiky OECD měla klesnout na 7,5 procenta.

Podle Paroubka mnohem lépe

Premiér České republiky Jiří Paroubek však vidí naši budoucnost ještě zářivěji. Na dnešním 60. žofínském fóru uvedl, že osobně si myslí, že HDP poroste až o 7,5 procenta.

Tímto odhadem porazil nejen OECD, ale i Mezinárodní měnový fond a ministerstvo financí. Ministerstvo pro naši republiku odhaduje růst na úrovni 5,6 procenta, fond dokonce "jen" 5,5 procenta.

Odborné a mezinárodní instituce se tedy shodly na konsenzu 5,5 až 5,75 procenta růstu HDP. Pouze české vládní špičky dva týdny před volbami nabíjí ostrou munici a střílí čísla překračující 7,5 procenta.

 

Právě se děje

Další zprávy