USA: Dvě ze tří firem kouzlí s příjmy a šidí daně

djl
15. 8. 2008 23:30
Celkové tržby těchto firem dosáhly 2,5 bilionů USD
Foto: Reuters

New York - Dvě ze tří firem působících ve Spojených státech se mezi lety 1998 a 2005 vyhýbaly placení daně z příjmu. Vyplývá to z analýzy, kterou vypracovala Vládní kancelář pro odpovědnost (GAO), jež je vyšetřovací složkou kongresu.

Studie, jejímž účelem je dodání podkladů pro diskusi o příjmech z byznysu do státní pokladny mezi politiky a odborníky, však neidentifikuje jednotlivé firmy, ani se nezabývá tím, jak se placení daní vyhnuly. Stejně tak studie neříká ani to, jaké důvody vedou firmy k tomu, aby se placení vyhýbaly.

Analýza celkem zahrnuje 1,3 milionu firem všech velikostí se souhrnnými tržbami ve výši 2,5 bilionů dolarů. Jsou v ní zahrnuty i zahraniční firmy působící ve Spojených státech.

Právě mezi nimi je podíl společností neplatících z nějakého důvodu daně o něco vyšší - 68procentní, než mezi společnostmi domácími, u kterých dosahuje 66 procent.

Kancelář GAO zprávu vypracovala na základě žádosti dvou demokratických senátorů Carla Levina a Byron L. Dorgana ze Severní Dakoty. Levin se daňovými úniky a podvody zabývá dlouhodobě.

V minulých letech zadával vyšetřování a zabýval se důvody, proč a jak společnosti přesouvají odvody daní z příjmu v zemích s vyšší daňovou zátěží, jako jsou právě třeba USA, do zahraničí, převážně do zámoří.

Čas letí a v Kongresu se stále debatuje.
Čas letí a v Kongresu se stále debatuje. | Foto: Reuters

Levin k tomu v úterý napsal, že "tato zpráva zcela jasně potvrzuje, že přespříliš společností využívají účetních triků k odesílání jejich profitů do zámoří a vyhýbá se tak placení daní ve Spojených státech."

GAO ve zprávě uvádí, že není dostatečně rozsáhlá na to, aby se z ní dalo vyčíst, co je hlavním důvodem vedoucím firmy k posílání zisků do zahraničí.

Firmy by si připlatí, když budou platit méně často

Jevu, kdy firmy přesouvají platby daní do zahraničí, se v USA říká "transfer pricing". Podle odborníků jsou nejčastějším důvodem, proč jej firmy uskutečňují, nižší ceny zboží a služeb.

To je obecný faktor, v jehož důsledku firmám klesají odvody na daních. Velký počet firem je z tohoto důvodu již v současnosti  ve sporu s berními úřady.

Z jiných průzkumů vyplývá, že by si společnosti klidně na daních připlatily, kdyby se zjednodušil systém placení daní, hlavně pak, aby se daně neplatily tak často. Nejlépe jednou a všechny.

Josua Barro, jeden z ekonomů Tax Foundation, konzervativní analytické skupiny, však má na "daňové úniky" poněkud jiný názor.

Zdůraznil, že velké firmy reprezentují co do počtu pouze 1 procento všech firem, ale přitom tvoří celkem 90 procent jmění všech firem dohromady. A právě velká většina velkých firem neplatila daně jednoduše proto, že hospodařila ve ztrátě.

"Tvrzení, že je zde velká suma nezdaněných firemních příjmů, je nekorektní," zní jeho výtka na adresu zprávy i demokratických senátorů.

Související:

 

Právě se děje

Další zprávy