Unijní soud žádá Švédsko: Změňte zákaz alkoholu

Dušan Klimeš
5. 6. 2007 12:20
Podle EU omezuje Švédsko volný pohyb zboží
Foto: Ondřej Besperát

Lucemburk - Částečná prohibice, která funguje ve Švédsku, se dostala až k Evropskému soudnímu dvoru. A tomu se tento systém příliš nezamlouvá.

Pokud chtějí Švédové koupit alkohol v zahraničí i pro vlastní potřebu, musí tak učinit přes státní monopol Systembolaget a nemohou si vybrat vlastního dopravce a dovozce. To se soudcům nelíbí.

Je podle nich porušováno pravidlo o volném pohybu zboží v rámci Evropské unie. Toto právo podle nich není možné omezit ani s odůvodněním, že se stát snaží chránit zdraví a bezpečí svých občanů.

Vysoké náklady

"Nezávisle na otázkách týkajících se administrativy a organizace se především zdá, že u všech dovozů zahrnuje cena požadovaná po nabyvateli úhradu administrativních nákladů a nákladů na dopravu vzniklých Systembolaget, jakož i marži ve výši sedmnáct procent, kterou by nabyvatel nehradil, kdyby si tyto výrobky dovezl přímo sám," píše soud ve svém rozhodnutí.

Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

"V důsledku toho představuje zákaz uložený jednotlivcům dovážet alkoholické nápoje množstevní omezení volného pohybu zboží," myslí si soudci.

Nyní je tak na švédských soudech, jak se k celé otázce postaví. Jasné je, že podle EU mají mít Švédové právo nakupovat pro svoji potřebu volně alkohol za hranicemi své země.

Kvůli lahvím šampaňského

Celý problém vznikl ve chvíli, kdy si Klas Rosengren objednal ještě s několika přáteli šampaňské víno přes zásilkový obchod.

Víno bylo dovezeno do Švédska soukromým přepravcem bez celního prohlášení. Toto víno bylo poté zabaveno na celnici v Göteborgu. Proti Rosengrenovi a ostatním osobám bylo zahájeno trestní stíhání za protiprávní dovoz alkoholických nápojů.

Nejvyšší soud ve Švédsku, který se pak tímto případem zabýval, si vyžádal vyjádření Soudního dvora EU právě z důvodu, zda monopolní systém dovozu alkoholu neodporuje právu unie.

Foto: Aktuálně.cz

Od dvaceti let

Částečná prohibice ve Švédsku funguje tak, že jediný, kdo může prodávat nápoje s více než 3,5 procenty alkoholu, je státní monopol Systembolaget. 

V zásadě funguje jako nezisková společnost, jejímž účelem není tvorba zisku. Přesto pokud zisk překročí určitou mez, musí Systembolaget snížit ceny alkoholu.

Věkovou hranici si Švédové stanovili na dvacet let. Pokud do obchodu přijdou nakoupit alkohol dva lidé spolu, průkaz totožnosti musí předložit oba. Podle zákona se totiž dá předpokládat, že alkohol budou pít spolu.

Monopol se ovšem vztahuje i na samotný dovoz alkoholu do Švédska.

 

Právě se děje

Další zprávy