Británie hlásí rekordní vývoz skotské: miliarda lahví

čtk
12. 4. 2007 9:40
Za whisky se utratilo přes sto miliard

Londýn - Vývoz skotské whisky se loni zvýšil o čtyři na rekordních 2,5 miliardy britských liber, což je asi 103 miliard korun.
Hodnota vývozu tak překonala předchozí maximum 2,4 miliardy liber z roku 1997.

Rekordní byl i objem vývozu, který stoupl o šest procent na 1,05 miliardy lahví. Zvýšily se dodávky sladové i míchané whisky. Vyplývá to ze zprávy Sdružení výrobců skotské whisky (SWA) zveřejněné na internetových stránkách Business Daily.

Vývoz sladové whisky se zvýšil o sedm procent na 408 milionů liber a poprvé v historii překonal hranici 400 milionů liber. Vývoz míchané whisky vzrostl o čtyři procenta na 1,92 miliardy liber.

Asie roste, USA zachraňují

S dalším růstem počítá SWA i v letošním roce, zvláště díky očekávané vysoké poptávce z Asie a Severní a Jižní Ameriky.

Největším vývozním trhem podle hodnoty byly loni opět Spojené státy. Vývoz do USA stoupl na 400 milionů liber. Druhá příčka patřila Francii. Vývoz do země se zvýšil také o sedm procent na 274,9 milionu liber. Export do Španělska vzrostl o 19 procent na 195,1 milionu liber.

SWA dodala, že vývoz se zvýšil téměř do všech oblastí, pouze do Indie klesl o šest procent na 24 milionů liber. SWA připisuje propad vysokým clům a daním v zemi, které považuje za diskriminační a omezující přístup na trh.

Budoucí výhled v zemi je však povzbuzující, protože tento problém nyní na žádost Evropské unie řeší Světová obchodní organizace.

 

Právě se děje

Další zprávy