Němci prodali Stock Plzeň, likérku koupili Američané

čtk
17. 5. 2007 14:10
Největší česká likérka Stock Plzeň změní majitele
Foto: Stock

Praha - Největší česká likérka Stock Plzeň změní majitele. Německý potravinářský koncern Eckes AG ji totiž prodal investiční společnosti Oaktree Capital Management (OCM).

Informaci uvedl generální ředitel Stocku Plzeň Martin Petrášek. Výše transakce nebude zveřejněna.Němci vlastnili Stock od roku 1995

OCM je významná nadnárodní investiční společnost, která spravuje aktiva v hodnotě přes 42 miliard USD, tedy asi 880 miliard korun.

Spolu se Stockem společnost Oaktree přebírá všechny ostatní firmy patřící do skupiny Eckes & Stock, tedy společnosti v Rakousku, Itálii, na Slovensku, ve Slovinsku a USA. Změnu majitelů musí ještě schválit antimonopolní úřad.

Zbavit se alkoholu

"Rozhodnutí Eckesu prodat své zbývající podniky v oboru lihovin je výsledkem dlouhodobého zaměření firmy na nealkoholické nápoje," uvedl ředitel.

Stock podle něj získává v Oaktree finančně silného investora s jasnou strategií další expanze na trzích střední a východní Evropy. Garantuje další rozvoj firmy a našeho týmu, dodal.

Reklama na Fernet
Reklama na Fernet | Foto: Stock

Podle databáze firem Hoovers je americká společnost z Los Angeles zaměřena na "neefektivní" trhy, kde je složitější získat informace o firmách.

Společnost se zároveň specializuje na evropské dluhopisy, energetické společnosti, nemovitosti a rozvíjející se trhy, jakým je například Česká republika.

Dobrá investice

Oaktree vstupuje podle Petráška do Stocku Plzeň v mimořádně příznivém období. Podnik, jehož tržní podíl je 35 procent, je nejúspěšnějším českým prodejcem vodky, tuzemáků (dříve rumů), hořkých a bylinných lihovin (fernetů) a likérů.

Stock dlouhodobě hospodaří bez úvěrů. Loni vydělal 304 milionů korun "čistého", meziročně o 7,9 procenta více. Jeho tržby se zvýšily z 1,633 miliardy na loňských 1,723 miliardy Kč. Podnik, který produkuje přes 30 druhů vlastních lihovin, loni prodal 24,65 milionu litrů alkoholických nápojů, meziročně o 6,4 procenta více.

Likérka se 185 lidmi, kterou Eckes AG ovládl stoprocentně koncem předloňského roku, loni vyplatila dividendu 2600 korun na akcii. Jediný akcionář tak získal téměř 678 milionů korun z nerozděleného zisku minulých let.

"Také letos se odbyt společnosti vyvíjí mimořádně příznivě," řekl Petrášek. Za leden až duben Stock Plzeň prodal 7,95 milionu litrů lihovin, což je meziroční nárůst o 30,2 procenta.

 

Právě se děje

Další zprávy