Unie má konečně rozpočet na příští léta

Adam Junek
17. 5. 2006 11:59
Štrasburk - Evropský parlament dnes schválil rozpočet Evropské unie na léta 2007-13. Informovala o tom agentura AP.

Pro hlasovalo 440 europoslanců, proti se jich postavilo 110.

Přesvědčování europoslanců o společném rozpočtu Evropské unie trvalo přes čtyři měsíce. A za každý z nich protlačili poslanci miliardu eur.

Nejsme spokojeni, ale lepší to nebude

Evropským zastupitelům se totiž zdála suma, kterou dohodli státníci na prosincovém summitu, příliš nízká. Kompromisní rozpočet počítal s více než 862 miliardami eur na sedm let. Teď k němu přibudou dvě miliardy.

Další dvě miliardy se v rámci rozpočtu přesunou k politikám, které upřednostňuje parlament. Podle parlamentního zpravodaje návrhu rozpočtu Reimera Bögeho se tak například dostane v rámci programu Erasmus o 40 tisíc studentů více na zahraniční stáže.

"Není to sice kompromis, s kterým bychom mohli být vysloveně spokojeni, nicméně je třeba říci, že všichni zašli na své hranice," dodal Böge.

Na dnešním zasedání ve Štrasburku poslanci zdůraznili, že stále nejsou s rozpočtem zcela spokojeni a že v některých oblastech chybí dostatečné fiancování. Kromě toho vyhradili budoucím evropským zastupitelům právo hlasovat i o revizi rozpočtu, která je naplánována na rok 2009.

"Je zejména potřeba, aby při revizi byl kladen důraz na vlastní zdroje Evropské unie, aby se neopakovalo bolestivé dohadování státníků jako loni v prosinci," zdůrazňuje zpráva německého europoslance Bögeho

Rozpočet se dohadoval na "trojschůzkách" Evropské komise, parlamentu a rakouského předsednictví unie. Rakouský kancléř Wolfgang Schüssel si po závěrečném oddychl. "Byl to porod," řekl doslova.

Dárek pro unijní nováčky

Kdyby totiž poslanci blokovali dohodu o rozpočtu ještě dlouho, hrozilo by například, že nové členské země budou čerpat mnohem nižší částky z fondů, než jim slibuje finanční perspektiva.

Ostatně šéf rozpočtového výboru Evropského parlamentu označil dnešní hlasování za jakýsi narozeninový dárek pro nové členské země ke dvěma letům od vstupu.

Česko si přitom odvezlo z prosincového handrkování o miliardy nejvyšší dotace ze strukturálních fondů na hlavu.

Kdyby se totiž nedosáhlo dohody do konce roku, začalo by se postupovat podle rozpočtového provizoria. A to by znamenalo, že by se potupovalo podle rozpočtu letošního roku navýšeného o inflaci. A v něm nováčci mají mnohem nižší dávky než v regulérním rozpočtu na příští období.

Kromě podpory studentů se více peněz, konkrétně 2,5 miliardy eur, dostane Evropské investiční bance. Peníze navíc jí mají umožnit více financovat rozvojové, výzkumné a sportovní programy.

Remíza parlament versus státy

Členské státy při jednáních s parlamentem deklarovaly, že nejsou ochotny přidat více než 3,5 miliardy eur. Poslanci přitom požadovali až dvanáct miliard.

"To byl jen takový výstřel do vzduchu. Nemohli hned od počátku říct, že jim stačí méně," uvedl parlamentní zdroj pod podmínkou anonymity.

Nakonec aby všichni vyšli s "čistým štítem", se uskromnila komise a slevila ze svého vlastního rozpočtu půl miliardy, aby státy měly pocit, že je to jen 3,5 miliardy, a poslanci, že uhádali víc.

 

Právě se děje

Další zprávy