Evropský rozpočet se zasekl v parlamentu

rst, ČTK
11. 1. 2006 22:45
Brusel - Rozpočtový výbor Evropského parlamentu odmítl ve středu večer dohodu o sedmiletém rozpočtu Evropské unie, ke které na prosincovém summitu dospěli šéfové států a vlád "pětadvacítky".

Návrhem usnesení v tomto smyslu se bude parlament zabývat v plénu příští týden. Parlament odmítá společné stanovisko šéfů států a vlád "pětadvacítky" v jeho stávající formě, protože nezajišťuje takový rozpočet EU, který by posiloval blahobyt, solidaritu a bezpečnost, píše se v návrhu, který poslanci schválili valnou většinou.

Nelíbí se jim také, že rozpočtový kompromis klade důraz na tradiční politiky unie, brání se soustředit na nové výzvy a rozvíjet přidanou hodnotu pro občany.

EP: Rozpočet musí více odrážet potřeby EU

Poslanci ovšem zdaleka nezavírají dveře dohodě. Vyjadřují ochotu zahájit s příslušnými orgány EU konstruktivní jednání. Žádají ovšem, aby pro to dostalo Rakousko jako předseda EU "skutečný mandát".

Upozorňují, že EP je připraven hájit své pozice a usilovat o to, aby rozpočet více odrážel potřeby EU a ne národní zájmy jednotlivých členů.

Předseda EP Josep Borrell se sejde příští týden ve středu na okraj pléna EP s rakouským kancléřem Wolfgangem Schüsselem a s předsedou EK Josém Barrosem k první debatě na toto téma. Další jednání je plánováno na 23. ledna.

Evropská komise slíbila předložit návrh rozpočtové dohody mezi institucemi EU na začátku února. Rozpočtového kompromisu bylo na nejvyšší úrovni dosaženo obtížně a za minutu dvanáct. Lze si proto jen těžko představit, že by členské země souhlasily s jakýmikoli podstatnějšími změnami, jaké žádá EP.

Poslanci chtějí více peněz

Poslanci by zejména chtěli, aby EU měla k dispozici víc peněz, nejčastěji se mluví o 30 miliardách eur navíc na sedm let. Rakouští politici nečekají, že by dostali jakkoli pružný mandát. "Pro některé země tam není žádný manévrovací prostor," upozornil v pondělí ve Vídni kancléř Wolfgang Schüssel. "Některé se dokonce ocitly až za limitem, který si samy stanovily."

Jeho ministr financí Karl-Heinz Grasser předpověděl, že parlament se těžko uchýlí k zablokování rozpočtu, čímž by připravil o peníze nové členské státy a odsoudil EU k rozpočtovému provizoriu. EU se na prosincovém summitu dohodla, že bude hospodařit v letech 2007-13 s 862,36 miliardy eur, což představuje 1,045 hrubého národního důchodu zemí unie. V platnost může dohoda vstoupit, jakmile s ní budou souhlasit Evropský parlament a Evropská komise.

 

Právě se děje

Další zprávy