Unie zvýší konkurenci ve financích

aju
6. 2. 2006 12:49
Brusel - Jednodušší pravidla pro finanční trhy navrhuje Evropská komise. Chce tak umožnit různým finančním institucím profitovat ze společného trhu.

"Nová legislativa umožní investičním firmám fungovat na celém území EU s tím, že budou podléhat dozoru jen svého domácího regulačního orgánu," citovaly Financial Times z návrhu, který komise dnes představila v Bruselu.

Kromě toho budou moci banky soutěžit s burzami o klienty, kteří chtějí obchodovat s akciemi a dluhopisy.

Návrh má zajistit větší konkurenci na trhu, a tím také lepší služby pro spotřebitele.

Komise však ustoupila tlaku některých států, zejména Německa, a návrh předkládá jako směrnici, a nikoliv nařízení. Znamená to, že nechává členským státům čas, aby evropskou legislativu přenesl podle svého uvážení do vlastních právních systémů.

Dnešní návrh patří do širšího rámce tak zvané směrnice o finančních trzích. Těmi se snaží Unie reagovat na globalizaci bankovních a dalších finančních trhů, které jsou v Evropě stále roztříštěné v jednotlivých státech.

Banky například volají po konsolidované regulaci.

"Dochází často k duplikacím při podávání žádostí či zpráv o hospodaření a často ani není jasné, který úřad má řešit problém v některé ze zahraničních poboček banky," řekl před časem předseda francouzské velkobanky BNP Paribas Michel Pébereau.

"Přeshraniční transakce získávají stále více na významu. Jen v loňském roce se třicet procent mezibankovních půjček odehrálo přes hranice jednotlivých členských států," upozornil na prorůstání finančních trhů viceprezident Evropské centrální banky Lucas Papademos.

"Navíc čtrnáct největších evropských bank, které působí ve vícero státech, ovládá třetinu trhu. Tomuto vývoji se musí nyní přizpůsobit také bankovní dohled, který jej zatím zaspal," dodal Papademos.

 

Právě se děje

Další zprávy