UniCreditu ve fúzi nebrání už ani Polsko

ČTK, Red eko
5. 4. 2006 14:25
Varšava - Největší přeshraniční bankovní fúze v Evropě překonala poslední překážku.

Polská vláda se totiž dohodla s italským UniCreditem ohledně fúze bank Pekao a BPH. Zástupci ministerstva státního pokladu (obdoba českého Fondu národního majetku) a italské banky dnes parafovali příslušné smlouvy.
 
Podle nich UniCredito prodá značku BPH a spolu s ní i 200 poboček. Zbývajících 260 filiálek BPH přejde pod Pekao. Italové přislíbili i dvouletou záruku zaměstnání pracovníkům obou bank.

"Je to kompromis, který je dobrý pro všechny strany, protože na tom právě dobrý kompromis spočívá. Vyplývá z toho, že v Polsku se vyplatí investovat. Všichni tady z investic získávají a všichni odtud odjíždějí spokojeni," řekl novinářům po parafování smluv polský premiér Kazimierz Marcinkiewicz.

Jeho kabinet přitom fúzi dlouho nechtěl povolit. Vládě se nelíbilo, že spojením Pekao a BPH by se pod jednou střechou ocitly dvě dominantní polské banky. Odvolávala se přitom na dohodu z roku 1999. Italové totiž tehdy při převzetí Pekao slíbili, že už v Polsku žádnou další banku kupovat nebudou.

UniCredito ale nyní hodlá převzít německého rivala HVB, kterému patří právě polská BPH. Zatím není jasné, dokdy UniCredito část BPH prodá. "Bude to mezinárodní proces. Přesný termín bude ještě oznámen," řekl šéf italské bankovní skupiny UniCredito Alessandro Profumo.

"Bude to transparentní proces. Už nyní se do fronty stavějí zájemci," poznamenal Marcinkiewicz. Stát podle něj do prodeje nebude zasahovat nad rámec případných konzultací.

Kvůli svému odporu vůči bankovní fúzi si Marcinkiewiczův kabinet vysloužil mimo jiné kritiku Evropské komise. Brusel je totiž přesvědčen o tom, že Polsko svým postojem bránilo volnému pohybu kapitálu v rámci pětadvacítky. Komise proto zahájila právní kroky.

"Dohoda mezi polskou vládou a UniCredito neznamená konec procedury, kterou Evropská komise zahájila vůči Polsku v souvislosti se zablokováním fúze bank Pekao a BPH," uvedl dnes v Bruselu podle agentury PAP mluvčí komise Jonathan Todd.

Po dnešním parafování dohody ale UniCredito již bude moci dokončit převzetí HVB. Banky už získaly povolení Evropské komise. Spojení UniCredita a HVB je největší mezinárodní bankovní fúzí v Evropě.

O fúzi bank BPH a Pekao by dnes měla jednat také polská Komise pro bankovní dohled. Její souhlas je nutný k uskutečnění fúze. Polská centrální banka a Komise pro bankovní dohled na rozdíl od vlády proti fúzi nic nenamítaly.

Fúze bude mít své důsledky i v Česku. Spojí se zde HVB Bank s Živnobankou. Společně vytvoří čtvrtý nejsilnější ústav na trhu. Tedy v zásadě se potvrdí současná pozice HVB. Nicméně vzhledem k tomu, že Živnobanka patří do silnější skupiny, bude v Česku vládnout současný šéf menší z bank.

 

Právě se děje

Další zprávy