Polsko vysvětlí, proč brání transakci

ČTK, eko
17. 1. 2006 11:21
Brusel - Polsko musí vysvětlit, proč brání transakci, v níž italská banka UniCredito kupuje německou skupinu HVB.
Foto: Profimédia

Toto spojení již schválila EU i orgány všech ostatních zemí, jichž se transakce týká. Jen v Polsku, kde by transakcí vznikla největší banka na trhu, vláda svůj souhlas odkládá z obav o narušení konkurence.

Polsko se zdráhá dát UniCreditu souhlas k převzetí většinového podílu HVB na třetí největší polské bance BPH. Podle vlády tato transakce porušuje dohodu z roku 1999, kterou Unicredito podepsala při privatizaci polské bankovní dvojky Pekao. V prosinci Varšava poslala italské bance dopis, připomínající slib, že UniCredito v Polsku jiné banky nekoupí.

"Žádáme o informace do 23. ledna," uvedl mluvčí EK Jonathan Todd. Komise má podle Todda exkluzivní odpovědnost za tuto transakci a došla k závěru, že fúze konkurenci v Polsku nenaruší. Komise se podle agentury Reuters ptá Polska, proč by mělo vyžadovat dodržování dohody z roku 1999, když v té době ještě nebylo členem EU.

Polsko se bojí ztráty pracovních míst

Polsko proti spojení UniCredito-HVB namítá, že jeho výsledkem bude fúze dvou velkých polských bank, poškození hospodářské soutěže a ztráta pracovních míst. Požaduje proto po UniCreditu dodržení dohody například tím, že banku BPH oddělí. Na to však podle Bruselu Varšava nemá právo.

EU může Polsko za odpor začít trestat různými výstrahami a nakonec i předvoláním k Evropskému soudu. V prosinci podobný postup Brusel zahájil proti Itálii, kde centrální banka chránila domácí banky před převzetím ze zahraničí.

EU schválila fúzi bank, z níž vzejde devátá největší banka v Evropě, loni v říjnu. HVB již uvedla, že plánuje v důsledku transakce zrušit 2400 pracovních míst, a UniCredito zruší dokonce 9000 míst. V České republice se v rámci transakce spojí Živnostenská banka a česká HVB Bank.

 

Právě se děje

Další zprávy