Polsko brání bankovní fúzi

ČTK
6. 2. 2006 15:08
Varšava - Polsko se brání spojení domácích poboček italského bankovního domu UniCredito Italiano a německé banky HVB.

Polská vláda podala u Evropského soudu odvolání proti rozhodnutí Evropské komise schválit bez výhrad spojení UniCredita se skupinou HVB.

Varšavě se nelíbí, že získáním polské pobočky HVB se dceřiná společnost UniCredita stává největší bankou na polském trhu i ve střední Evropě.
 
"Odvolání bylo právě předáno soudu," řekl mluvčí ministerstva financí Marcin Mazurek agentuře Reuters. Podle vládních zdrojů chce Varšava zabránit tomu, aby UniCredito, která již v Polsku koupila banku Pekao, ovládla i banku BPH.

Konzervativní vláda minulý týden pohrozila, že by mohla usilovat o anulování prodeje Pekao do rukou UniCredito, pokud ta neprodá BPH, získanou v rámci převzetí HVB. Vláda tvrdí, že UniCredito převzetím BPH porušila dohodu z doby privatizace Pekao z roku 1999.

"Odvolání uvádí, že komise nevzala v úvahu podmínky na polském trhu ani privatizační dohodu, v níž byla UniCreditu prodána Pekao," řekl informovaný zdroj o obsahu protestu. Evropská komise to zatím nekomentovala, dříve však řekla, že Polsko žádný podklad k blokování transakce nemá.

Vláda se obává, že plánované spojení bank BPH a Pekao by poškodilo konkurenční prostředí a vedlo k propouštění.

Pozorovatelé soudí, že vláda si chce v bankovním sektoru vypěstovat "národního šampióna", kterým by byla zatím největší domácí banka PKO. Polsko by tím napodobilo podobné nacionální tendence v západoevropských zemích, především Francii.

HVB Group a UniCredito se loni dohodly na dosud největší bankovní fúzi v eurozóně za zhruba 20 miliard eur. Součástí transakce je i spojení Živnostenské banky, kterou kontroluje UniCredito, a české pobočky HVB.

 

Právě se děje

Další zprávy