EU:Polsko u UniCredito porušuje pravidla

ČTK, eko
23. 1. 2006 14:34
Varšava - Polsko porušuje pravidla Evropské unie, když se pokouší blokovat spojení dvou polských bank v rámci celoevropské fúze italské UniCredito a německé HVB. Sdělil to dnes činitel Evropské komise.
Foto: Profimédia

Polský premiér Kazimierz Marcinkiewicz však Brusel vyzval k trpělivosti a dal najevo, že Polsko s rozhodnutím v tak důležitém případě spěchat nebude.

Komise od minulého týdne tlačí Polsko, aby schválilo domácí část spojení UniCredito-HVB, tedy spojení bank Pekao a BPH, a požaduje vysvětlení, proč se to zdržuje. Polsko tuto transakci podle pozorovatelů blokuje proto, že z ní vzejde dominantní banka
na polském trhu.

Mluvčí Komise EU Oliver Drewes dnes řekl, že Varšava v tomto případě zřejmě porušuje pravidla o volném pohybu kapitálu. Komise proto vyzývá polskou vládu, aby jí do 15 dnů své rozhodnutí zdůvodnila.

První dopis s žádostí o vysvětlení přišel z Bruselu právě před týdnem a dnes na něj měla Varšava odpovědět. Evropská komise v říjnu dosud největší bankovní fúzi v Evropě schválila a říká, že má nad touto transakcí výlučnou pravomoc.

Polská vláda transakci jako jediná ze zúčastněných států nechce schválit, protože by tak vznikl největší bankovní ústav v Polsku s možnými negativními dopady na hospodářskou soutěž a zaměstnanost. Podle vlády tato transakce navíc porušuje dohodu z roku 1999, kterou UniCredito podepsala při privatizaci polské bankovní dvojky Pekao. V této smlouvě se Italové zavázali, že v Polsku další banky kupovat nebudou.

Polsko: Pospíchat nebudeme

Premiér Marcinkiewicz dnes řekl, že Polsko spěchat s rozhodnutím nebude. "Není to závod na 100 metrů; je to velmi složitá věc a pro polský bankovní trh to bude mít velký význam," řekl premiér na tiskové konferenci.

Polský postoj hájil také guvernér centrální banky Leszek Balcerowicz, mimo jiné šéf nad bankovním dohledem. Regulátoři podle něho posuzování fúze záměrně nezdržují. Než doporučí, zda fúzi schválit, musí inspektorát bankovního dohledu dostat od bank ještě některé dokumenty, řekl.

Konečné slovo pak bude mít Komise pro bankovní dohled. Polsko podle Bruselu nemůže zablokovat fúzi z antimonopolních důvodů, protože ty jsou v pravomoci EU, ale jen v případě, že by hrozilo riziko finančních nesrovnalostí nebo destabilizace finančního systému.

Analytici uvádějí, že polská část fúze tvoří páteř celé transakce mezi UniCredito a HVB. Polské Pekao a BPH se na aktivech UniCredita ve střední a východní Evropě podílejí asi 40 procenty. Svým spojením by na pozici domácí dvojky odsunuly
státem kontrolovanou banku PKO.

 

Právě se děje

Další zprávy