Tragédie z Madridu přiblížila Spanair k bankrotu

Redakce EKO, Reuters
22. 8. 2008 13:20
Spanair utrpěl v 1. pololetí ztrátu 81 milionů dolarů
Nízkonákladovka Spanair má namále. Hrozí jí bankrot.
Nízkonákladovka Spanair má namále. Hrozí jí bankrot. | Foto: Reuters

Madrid - Letecká nízkonákladová společnost Spanair, jejíž letadlo ve středu havarovala v Madridu, se ocitla na pokraji bankrotu.

Na středeční tragédii na letišti Barajas v Madridu Španělsko nějaký čas nezapomene. Výjimkou nebudou zaměstnanci letecké společnosti.

Nejen, že ve troskách letounu zahynuli kromě pasažérů také jejich spolupracovníci, ale brzy by mohli přijít také o práci.

Spanair, který čelil krizi již před nehodou, je totiž podle analytiků na pokraji bankrotu.

Akcie SAS, která Spanair vlastní, v reakci na středeční neštěstí klesly o více než čtyři procenta, což představuje desetinu celkové tržní hodnoty.

Navíc druhá největší španělská letecká společnost v prvním pololetí utrpěla ztrátu 81 milionů dolarů, na což vedení zareagovalo snížením počtu letů a částečným propouštěním.

"Pro Spanair to nemohlo přijít v horší dobu," potvrzuje kritickou situaci analytik londýnské firmy Blue Car Douglas McNeill. "Nehoda nebude koncem Spanairu, ale vylučuje prodej této společnosti," dodává McNeill.

Skandinávský SAS se ztrátovou dceřinou firmu snažil v průběhu roku prodat, ale v červnu od toho kvůli nezájmu upustil. Jaký osud Spanair a zaměstnance čeká, ukáží už následující týdny. Optimismus však není na místě.

"Všechna letecká neštěstí mají na tržby krátkodobý dopad, později se však poptávka vrací zpět. V případě Spanairu by se to však mohlo dotknout schopnosti firmy přežít," odcitovala agentura Reuters nejmenovaného španělského analytika.

 

Právě se děje

Další zprávy