Studie: Každý 390.podnikatel v konkurzu

ČTK
5. 5. 2006 13:20
Praha - Zatímco v Maďarsku stála loni hrozba konkurzu před každým téměř padesátým podnikem, podnikatelé v Česku mohou být mnohem klidnější.

Pravděpodobnost, že se ocitnou v konkurzním řízení, se loni podle nové analýzy společnosti Coface Central Europe týkala pouze 0,26 procenta aktivních podnikatelských subjektů, tedy asi každého třistadevadesátého.

Zdaleka největší pocit bezpečí však mohou prožívat podniky v Polsku: nově otevřená konkurzní řízení tam loni postihla jen 0,02 procenta subjektů.

"Rozdíly mezi mírou insolvence podniků v jednotlivých státech střední a východní Evropy jsou obrovské, ale neodrážejí jen ekonomickou situaci firem, ale také úroveň konkurzního práva v těchto zemích," řekl ředitel Coface Czech Jiří Hylmar.

Infobox

S jakou insolvencí se potýkají jednotlivé státy

  • Největší problémy s insolvencí mají v Maďarsku, 1,85 procent podnikatelů skončilo v konkurzu
  • Nejlépe je na tom Polsko, pouze 0,02 procenta podnikatelů byla postihnuta konkurzem
  • Celkem bylo ve dvanácti státech střední, východní a jihovýchodní Evropy podáno 22 459 žádostí o konkurz

Maďarsko vs. Slovensko

Například v Maďarsku, kde podle odhadu Coface působí 440 tisíc aktivních podnikatelských subjektů, bylo loni zahájeno 8126 konkurzních řízení a vyrovnání, kdežto v sousedním Slovensku se zhruba stejným počtem subjektů bylo insolvencí jen 1646.

"Slovensko má sice nyní lepší ekonomické výsledky než Maďarsko, pouze touto skutečností však veliké rozdíly v míře insolvence nelze vysvětlit. Při fungujícím konkurzním právu by například v Polsku musel být počet otevřených řízení podstatně vyšší," dodal Hylmar.

Případů přibývá

Coface porovnal údaje o počtu insolvencí v letech 2003 až 2005 v 11 státech střední a východní Evropy. V těchto zemích působilo loni téměř 6,5 milionu aktivních podnikatelských subjektů a bylo zde evidováno 22 459 nových případů insolvence (vyrovnání, prohlášených konkurzů, konkurzů zrušených pro nedostatek majetku). To odpovídá průměrné míře insolvence 0,61
procenta, zatímco v roce 2004 tento ukazatel dosahoval 0,41 procenta.

Zlepšení zaznamenalo zejména Chorvatsko, Slovinsko, Lotyšsko a Česko, pohoršilo si naopak Rumunsko a mírně i Slovensko. Celkové počty insolvencí se v uvedených třech letech významně nezměnily, po poklesu v roce 2004 se loni jejich počet opět  zvýšil. V Česku loni Coface registroval 1205 prohlášených konkurzů, 600 konkurzů zrušených pro nedostatek majetku a tři
vyrovnání.

Coface Central Europe Holding AG se sídlem ve Vídni je součástí francouzské skupiny Coface. Firma poskytuje služby v oblasti obchodních informací a řízení pohledávek ve střední a východní Evropě.

 

Právě se děje

Další zprávy