Sílí tlak na bankrot Jukosu

mao, ČTK
13. 4. 2006 12:04
Moskva - Mraky na Jukosem se stahují. Moskevský soud totiž zahrnul bývalou divizi - Jugansk - roztříštěného ropného koncernu  na seznam jeho věřitelů.

Posílil tak vliv státní skupiny Rosněfť na bankrot Jukosu, uvedla dnes tisková agentura RIA-Novosti.

Moskevský arbitrážní soud uvedl, že Jukos dluží firmě Juganskněftěgaz miliardu dolarů a zahrnul ji do seznamu věřitelů koncernu. Jugansk je přitom bývalou divizí koncernu a dnes patří státní Rosněfti.

Jukos o Jugansk přišel kvůli objemným daňovým nedoplatkům 28 miliard dolarů, které po něm žádaly berní úřady. Přestože se Jugansk ve státem řízené aukci prodal, Jukos stále dluží úřadům miliardy dolarů.

Podle pozorovatelů si Rosněfť dělá naděje, že by mohla zbývající aktiva Jukosu získat také, pokud by se podnik likvidoval. Sama Rosněfť ale uvádí, že nehodlá svou produkci zvyšovat převzetím jeho aktiv.

Zákaz prodeje aktiv mimo Rusko

Ruský soud také zakázal ropnému koncernu Jukos prodávat aktiva mimo území Ruska.

Bývalý největší ruský těžař tak nesmí prodat litevskou rafinerii Mažeikiu Nafta, jediný velký majetek, který v zahraničí má.

Toto rozhodnutí je součástí bankrotového řízení vůči Jukosu.

O litevskou rafinerii projevily zájem ruský ropný koncern Lukoil, britsko-ruský společný podnik TNK-BP, společnost KazMunaiGas z Kazachstánu a polský PKN-Orlen.

Tento režim může vést nakonec až k vlastnímu bankrotu kdysi největšího ruského těžaře ropy. Verdikt byl vynesen v prvním slyšení soudu v případu, v němž západní věřitelské banky požádaly o vyhlášení úpadku Jukosu.

Zvláštní dohled nad Jukosem

Soudce moskevského soudu Pavel Markov nařídil v úterý zvláštní dohled nad hospodařením Jukosu, a to do 27. června, kdy proběhne další slyšení.

Nynější management firmy zůstane ve funkcích, důležitá rozhodnutí však bude muset schválit soudem jmenovaný dočasný správce Eduard Rebgun.

Čerpadlo ropného vrtu
Čerpadlo ropného vrtu | Foto: Aktuálně.cz

Rebgun bude vést finanční rozvahu, určí stav závazků, vypracuje seznam věřitelů a zorganizuje první schůzku věřitelského výboru.

Na základě doporučení výboru pak soud může zvolit mezi dvěma možnostmi - buď bude firma pokračovat v činnosti pod externí správou, nebo nastoupí konkursní správa a její majetek se rozprodá.

Věřitelé: Jukos do konkurzu!

Věřitelské banky chtějí poslat Jukos do konkurzu, aby dosáhly alespoň částečného splacení svých půjček. Ty v souhrnu dosahují jedné miliardy dolarů.

Konsorcium bylo založeno před třemi roky francouzskou Société Générale a připojily se do ní Deutsche Bank, HSBC a Citigroup.

Jukos se již několik let snaží přežít snahy o své zničení. Mezi ně patřilo zestátnění některých jeho klíčových podniků a uvěznění zakladatele Michaila Chodorkovského.

Ten si odpykává osmiletý trest v sibiřském vězení, za který byl Putin kritizován Radou Evropy i americkým prezidentem Georgem Bushem.

 

Právě se děje

Další zprávy