ČSSD a ODS schválí zákon o konkurzech

čtk, mid
20. 1. 2006 15:07
Praha - Vládní ČSSD a opoziční ODS se dohodly na podobě nového zákona o konkurzech. Kompromisní návrh zákona dnes schválil ústavněprávní výbor Poslanecké sněmovny.
Foto: Profimédia

Česko dosud patří mezi země s nejhorším úpadkovým právem na světě. Nový zákon by měl konkurzy výrazně zrychlit, zlepšit postavení věřitelů a umožnit ozdravení problémových podniků.

"Dokázali jsme nalézt shodu napříč politickým spektrem, což je pro ekonomiku jedině dobře," uvedl vicepremiér pro ekonomiku
Jiří Havel. V případě přijetí návrhu se ČR podle něj konečně dočká moderního úpadkového práva, které zrychlí a zefektivní konkurzy.

Konkurzy by měly být efektivnější

Dnes má ČR nejhorší úpadkové právo v Evropě a jedno z nejhorších na světě. Konkurzy trvají příliš dlouho, jejich výtěžnost je nízká a systém umožňuje korupci. Zákon je tak již několik let pod palbou kritiky expertů, firem i Evropské unie.

Nový zákon má přinést výrazně lepší postavení věřitelům. Konkurzy by již neměly téměř automaticky končit likvidací problémového podniku, ale umožní i reorganizaci či prodej firmy.

To může přinést záchranu pracovních míst i vyšší výnos pro věřitele a podle Havla se to odrazí i ve větší ochotě bank půjčovat peníze malým a středním podnikům.

Zákon počítá i s "osobním bankrotem"

Návrh zákona obsahuje i možnost takzvaného osobního bankrotu neboli oddlužení. To se týká občanů, kteří přestanou zvládat
splácení hypotéky nebo jiných dluhů. Tito neplatiči by podle návrhu měli mít dvě možnosti. Buď se dohodnou s bankou a soudem
na až pětiletém splátkovém kalendáři, při kterém si ponechají jen životní minimum, ale zůstane jim jejich majetek. Druhou možností by bylo ponechání příjmů, ale prodej majetku dlužníka.

Vybrané body návrhu úpadkového zákona: 

  • věřitelé budou moci odvolat konkurzního správce zvoleného soudem a jmenovat nového
  • krach podniku nepovede automaticky k likvidaci, ale může nastat i prodej firmy nebo její reorganizace
  • předlužení lidé (ne podnikatelé) budou mít takzvaný osobní bankrot, který jim umožní dohodnout se s bankou na splátkovém kalendáři či na prodeji svého majetku
 

Právě se děje

Další zprávy