Fotka Andyho Warhola? Až po bankrotu

Dušan Klimeš
25. 4. 2006 10:00
New York - Když firmy krachují, sběratelé umění se radují a snimi i největší aukční domy jako Christie's nebo Sotheby's, protože cítí tučné zisky.

Do oběhu se díky tomu totiž dostanou vzácné kousky, které si firmy držely ve svých skladech a kancelářích jako součást investiční strategie.

Například firma Tyco International. Na 3. května naplánovala aukční síň Sotheby´s prodej dvou vzácných obrazů od Renoira a Moneta. Tyto kousky pořídil za firemní peníze Dennis Kozlowski, který byl později obviněn z přijetí neschválených bonusů a půjček v hodnotě milionů dolarů. Sám už byl odsouzen k minimálně osmiletému trestu za defraudaci. Podle soudního rozhodnutí půjdou obrazy do aukce.

Stovky fotek na prodej

Mnohem zajímavější však pro "lovce umění" bude rozprodej majetku společnosti Refco, která obchodovala s komoditami a futures. Nyní je v konkurzním řízení.

Bývalý šéf tohoto finančního domu Phillip Bennett byl totiž obviněn ze zpronevěry ve výši 430 milionů dolarů. Kvůli tomu skončila firma bankrotem.

Fotografie "Memphis" od Williama Egglestona
Fotografie "Memphis" od Williama Egglestona | Foto: Christie´s

Na příští úterý je proto přichystána aukce v jedné z nejznámějších síní světa, newyorské Christie´s International. Milovníci umění tak dostanou šanci vybrat si svého favorita mezi pětisty originály fotografií světoznámých autorů.

Jizvy mistra Warhola

Vládne jim snímek, na kterém Andy Warhol ukazuje své zjizvené tělo z roku 1969. Pořídil ho jeden z velikánů moderní fotografie Richard Avedon. K dalším "pozůstalým" z portfolia firmy Refco patří Diane Arbus, či snímek "Memphis" od Williama Egglestona, jenž bude podle odhadů prodán za 40 až 60 tisíc dolarů.

"Sbírka firmy Refco je skvělým průřezem současné fotografie," myslí si Joshua Holdeman, ředitel fotografické divize aukční síně Christie´s.

Podle odhadů aukční síně by prodej sbírky mohl vynést až pět milionů dolarů.

 

Právě se děje

Další zprávy