Padl další investiční fond

ČTK
18. 1. 2006 17:21
Frankfurt - V Německu dnes ukončil činnost investiční fond KanAm US-grundinvest, který se zaměřuje na investice do realit v USA a Kanadě. Za poslední měsíc je to už druhý fond, který se pohyboval na trhu realit a který musel svou činnost předčasně ukončit v obavách, že nebude mít dostatek peněz na výplaty investorů. Informovala o tom agentura Reuters.

Podle manažerů dalších investičních fondů nebyla reakce trhu na tuto zprávu příliš výrazná, analytici a zdroje z odvětví však tvrdí, že se může objevit dominový efekt. To by znamenalo, že se v problémech ocitne celé odvětví, v němž jsou vklady za zhruba 90 miliard eur (asi 2,6 bilionu Kč).

Fond KanAm US-grundinvest patří do skupiny fondů KanAm Grund Kapitalanlagegesellschaft mbH. Hodnota fondu se pohybuje kolem 579 milionů dolarů.

Loni v prosinci se v problémech ocitl investiční fond Grundbesitz-invest ze skupiny Deutsche Bank. Hodnota fondu, který se zaměřuje na realitní trh v Německu, činila šest miliard eur. Banka ho musela přechodně zavřít kvůli obavám, že investoři budou kvůli ztrátám vyžadovat okamžité vyplacení vkladů.

Deutsche Bank zatím o fondu nerozhodla, ale do února by měla oznámit, zda jsou aktiva fondu správně oceněna a zda bylo nutné zcela odepsat některé ztrátové investice.

Manažeři fondů tvrdí, že oba fondy jsou profilově vyhraněné a neovlivňují tedy odvětví jako celek. "Je to izolovaný případ. To se nedá srovnávat (s fondem Deutsche Bank, který přerušil činnost z jiných důvodů)," podotkl dnes mluvčí skupiny fondů DIT Heinrich Durstewitz. Skupina DIT patří pojišťovně Allianz. Fondy DIT podle Durstewitze žádné výkyvy v obchodování nezaznamenaly.

 

Právě se děje

Další zprávy