Studie: Investujte biliony do energií

Dušan Klimeš
20. 8. 2006 0:00
Praha - Pokud budou chtít energetické společnosti dodávat elektřinu i v roce 2030, sáhnou hluboko do kapsy. Investice mají dosáhnout bilionů dolarů.
Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Organizace World Energy Council ve své studii uvádí, že pokud má energetický průmysl dostát budoucím světovým potřebám, bude muset do roku 2030 investovat více než sedmnáct bilionů dolarů.

Kolik bude potřeba?

V přepočtu by investice byly 360 bilionů korun. To je asi 120krát více, než kolik činí roční hrubý domácí produkt České republiky.

Ovšem toto je minimální částka. Stačila by pouze na to, aby se dodávky udržely na stávající výši. Jenže energetická náročnost stále stoupá. Zdražující se ropa a stále častější přírodní katastrofy mohou být tím, co znovu prodraží zajištění dostatku energie.

Zásadní "hrozbou" jsou ale rostoucí ekonomiky. Pohádkový růst Číny, rozvíjející se trh v Indii, znovuoživení brazilské ekonomiky, to jsou jen příklady států, které v nejbližších letech budou shánět stále více elektřiny a energie. A dostanou ji, protože takový obchod si žádný energetický kolos nenechá ujít.

Analyzujte, nebo budou problémy

Ovšem investice, které je třeba udělat, mají svá úskalí. Takto enormní částky vyžadují ochotné investory přinášející kapitál. S tím jde ruku v ruce potřeba mít připraveny podrobné analýzy rizik a budoucího vývoje, jak je běžné ve všech odvětvích podnikání. V tom však podle studie energetika zaostává.

"Pokud energetický sektor ihned nepřistoupí k efektivním analýzám vlastního hospodaření a nezahájí cílená jednání se všemi zainteresovanými stranami, riskujeme, že energetika potřebné investice nezíská," varuje Michael Bray, partner u konzultantské společnosti KPMG.

Foto: Gazprom

"To by mohlo mít do budoucna vážné ekonomické i sociální důsledky," dodává Bray.

ČEZ jde s vlnou

O nutných investicích ví své i český energetický gigant ČEZ.

"V příštích patnácti letech počítáme s investicí přibližně 100 miliard korun do obnovy uhelných elektráren. Za deset let pomalu začnou dosluhovat," řekl deníku Aktuálně.cz Ladislav Kříž, tiskový mluvčí společnosti ČEZ.

"Obnovou tak projde polovina těchto zařízení. Zbylá půlka bude pracovat do konce své životnosti, poté jejich činnost ukončíme. S docházejícím uhlím totiž přicházíme o zdroj," vysvětluje Kříž.

K tomu plánují České energetické závody investovat 30 miliard do obnovitelných zdrojů. Podle dřívějšího prohlášení by 20 miliard z této částky mělo jít do elektráren větrných.

Foto: Aktuálně.cz

Jako "zdroj budoucnosti" však čeští energetici vidí plyn a jádro.

"Zatím nemáme kompletní analýzy toho, kolik budeme investovat do jaderných a plynových elektráren. Jisté však je, že obnovitelné zdroje nenahradí odstavené uhelné elektrárny. Bude tedy nutné rozvíjet i tyto alternativy," vysvětluje Ladislav Kříž.

 

Právě se děje

Další zprávy