Stát vysává z ČEZ miliardy

Dušan Klimeš
15. 8. 2006 15:25
Praha - Energetický gigant ČEZ má znovu rekordní zisk. A stát z toho čerpá hned na několika frontách. Uvnitř: ANKETA
Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Čistý zisk společnosti ČEZ meziročně vzrostl o 41 procent a dosáhl tak 16,4 miliardy korun za prvních šest měsíců roku 2006.

To, co občané a firmy zaplatí za stále se zdražující elektřinu, se však projeví díky dividendám především na účtu Ministerstva financí, protože to je správcem 67procentního podílu, který stát v této společnosti drží.

Daně jako základ

První jistotou, se kterou může každoročně stát počítat, je odvedená daň z příjmu. Jen od společnosti ČEZ takto stát loni získal pět miliard korun.

Podle výsledků, které byly dnes zveřejněny, si letos přijde na mnohem víc, neboť tato firma už za první čtvrtletí odvedla 5,1 miliardy korun, tedy více než za celý rok 2005. Pokud se energetickému gigantu podaří dosáhnout naplánovaných zisků, daň z příjmu by měla letos překročit osm miliard korun.

Od akcií k povodním

Druhou zlatou žílou jsou pro stát dividendy, které energetický kolos vyplácí. Z loňského zisku, který činil 17,6 miliardy korun, se vyplatilo téměř devět miliard. A přes pět miliard šlo státu. Vláda použila dvě miliardy na zalepení povodňových ztrát.

A kam půjdou akciové příjmy z letošních zisků? Podle ambiciózního plánu ministra průmyslu a obchodu Milana Urbana by přibližně dvě miliardy měly skončit jako sociální příspěvek chudším rodinám. Jeho účelem je krýt náklady, které mají se stále se zvyšující cenou elektřiny.

Takže díky zdražování energií, které postihne jak domácnosti, tak firmy, dostane stát větší dividendu, kterou pak může rozdat mezi sociálně slabší, aby ti z toho mohli zaplatit stále dražší elektřinu.

Foto: Aktuálně.cz

Je to na státu

"Nemyslím, že k výplatě kompenzací někdy dojde. Jde spíše o populistický krok," myslí si Aleš Michl, analytik Raiffeisenbank.

"Byl by to nesystémový postup. Stát by měl získané peníze spíše použít například na reformu penzí. Pro občany by tak udělal mnohem víc. Energie se budou i nadále zdražovat, neboť se budou přibližovat evropským cenám a jednorázovou kompenzací by vláda vytvořila nebezpečný precedens," upřesňuje Michl.

V součtu si stát do rozpočtu na příští rok může přidat kolonku "Peníze z ČEZ", ve které se objeví částka minimálně 13 miliard korun.

"Záleží jen na státu, jak chce využít dividend, které od společnosti získá. Naším cílem je zhodnocovat peníze akcionářů. Co s nimi pak dělají oni, je jenom jejich věc," prohlásil Martin Roman, generální ředitel společnosti ČEZ.

Pohádková privatizace

A poslední, zřejmě nejlákavější, alternativou "ždímání" peněz z firmy ČEZ je její privatizace. Při dnešní ceně akcií, která se pohybuje kolem 800 korun za akcii, je tržní kapitalizace společnosti asi 480 miliard korun.

Pokud by tedy stát prodal svých 67 procent akcií, mohl by si na svůj účet připsat 320 miliard korun. A to bez případné prémie za majoritu.

Tato varianta je ale málo pravděpodobná. Privatizace bude spíše záležitostí několika let. Nic ovšem nebrání tomu, aby stát prodal pouze část svých akcií, a pomohl tak svému hospodaření.

ČSSD zatím privatizaci odmítá, ovšem za situace, kdy je nutné zabránit enormnímu schodku vládního rozpočtu, berou i předvolební sliby za své. Je tedy otázkou, zda do vládního návrhu rozpočtu bude privatizace zanesena, či nikoli.

"Návrh rozpočtu na příští rok ještě neprošel vládou, není proto zatím veřejně přístupný. Podle všeho však s privatizací či prodejem akcií ČEZ nepočítá," sdělila deníku Aktuálně.cz tisková mluvčí Ministerstva financí Petra Krainová.

Privatizace, alespoň částečná, je však mnohem pravděpodobnější, pokud u vlády bude ODS. Ta se nebrání prodeji až šestnácti procent, která by znamenala injekci ve výši 75 miliard korun.

A co na to ČEZ? Ten je na případnou privatizaci připraven.

"Řídíme společnost tak, aby se zvyšovala její hodnota, ať už je akcionářem stát, investiční fond, či nadnárodní skupina. My jsme na privatizaci připraveni, záleží pouze na státu, kdy ji chce provést," říká generální ředitel společnosti Martin Roman.

 

Právě se děje

Další zprávy