Stamilionový zlatý padák šéfa Airbusu rozvířil vášně

Dušan Klimeš
11. 4. 2007 12:15
Dostal čtvrt miliardy korun, přestože firma propouští
Britská společnst BAE Systems je připravena prodat svůj podíl ve firmě Airbus skupině EADS za 3,6 miliardy dolarů. Obchod by měl být uzavřen tento týden.
Britská společnst BAE Systems je připravena prodat svůj podíl ve firmě Airbus skupině EADS za 3,6 miliardy dolarů. Obchod by měl být uzavřen tento týden. | Foto: Reuters

Paříž - Bývalý spolušéf Airbusu Noel Forgeard si při odchodu z firmy odnesl odstupné ve výši 8,5 milionu eur, tedy čtvrt miliardy korun.

Přitom firma čelí největší krizi v historii a za jeho vedení utopila miliardy eur v projektu superjumba A380.

Forgeard odstoupil ze své funkce loni právě kvůli A380 a skandálu s prodejem akcií. Těsně před oznámením dalšího významného zpoždění superjumba totiž prodal akcie společnosti, které následně, tedy po oznámení, výrazně oslabily.

Samotné odstupné činí 6,1 milionů eur. Dalších 2,4 milionu dostane za to, že dva roky nenastoupí u konkurenční firmy.

Politici brojí

Jenže tento "skandální zlatý padák" již nedá spát například francouzské prezidentské kandidátce Segolene Royalové.

"Je to skandál a provokace, zvláště u společnosti, jakou je Airbus, kde podílníkem je stát," řekla v interview pro televizi France 2.

"Pokud budu zvolena, tak zajistím, že ve státem vlastněných firmách nebudou platy nejvyšších manažerů tajemstvím," doplnila Royalová.

Tři ze čtyř testovacích letounů Airbus A380.
Tři ze čtyř testovacích letounů Airbus A380. | Foto: flightglobal.com

Plán v ohrožení

Poté, co bývalý šéf odstoupil, firma oznámila spuštění ozdravného plánu s názvem Power8. Ten má firmě ušetřit do roku 2010 až pět miliard eur a poté každý rok další dvě miliardy.

Hlavní cestou, jak toho dosáhnout, je mohutné propouštění. V nejbližších měsících a letech firmu musí opustit až deset tisíc zaměstnanců po celé Evropě.

Ovšem i tento plán se setkává s ostrou kritikou ze strany Royalové. Oficiálně dnes žádala, aby plán byl stažen. Stejně tak drobní akcionáři považují plán za špatný, a dokonce zvažují žalobu na neznámého pachatele pro zneužití zdrojů.

Přesto se Noel Forgeard vyjádřil v tom smyslu, že neudělal nic proti regulím.

 

Právě se děje

Další zprávy