Airbus A380 přistál v USA. Poprvé

Dušan Klimeš
20. 3. 2007 16:30
New York/Los Angeles - Největší osobní letoun na světě dobývá Ameriku. První let do Spojených států proběhl bez problémů, pro Airbus věští světlejší budoucnost. Uvnitř: VIDEO A GALERIE

Při svých testovacích letech se superjumbo dostalo již například do Kanady, Číny, Singapuru, či Jižní Afriky. Do USA se nový Airbus odvážil až nyní. Zato hned se dvěma kusy svého vlajkového aera.

Jedno z letadel už na své palubě dopravilo i pět set pasažérů z Frankfurtu. Cílovou destinací bylo letiště JFK v New Yorku. Druhé si pak "vyšláplo" až na západní pobřeží do Los Angeles. Ale bez cestujících.

Pro Američany ve slunné Kalifornii se přílet A380 stal velkou podívanou. Stovky lidí obsadily vrcholky kopců i střechy garáží a netrpělivě vyčkávaly, až budou moci na vlastní oči zahlédnout největší letadlo pro pasažéry na světě.

"Když ten kolos vidíte letět, i otrlý letečtí matadoři se zastaví a sledují," říká podle BBC Edmund Greenslet z časopisu Airline Monitor.

Rudý koberec

Další stovky novinářů, diplomatů a byznysmenů vítaly posádku přímo na letišti LAX v Los Angeles.

Piloti si potřásli rukou se starostou Antoniem Villaraigosou a po červeném koberci se vydali vstříc desítkám zvědavých televizních kamer.

Přestože zájem Američanů a amerických médií je obrovský, zatím si žádné aerolinie ze Spojených států Airbus A380 neobjednaly.

Testovací lety měly za cíl vyzkoušet vše od zaparkování u terminálu za plného provozu po podávání jídel za letu.

Úspěch vykoupený místy

Zatímco výsledky zatím firma hodnotí pozitivně, celkově je situace v Airbusu velice napjatá. Kvůli budoucímu propouštění až deseti tisíc lidí po celé Evropě se konají stávky odborových organizací.

Foto: Reuters

Firma totiž chce do roku 2010 ušetřit až pět miliard eur, poté v každém roce další dvě miliardy.

Vývoj projektu superjumba se totiž protáhl o několik let a enormně se prodražil. Kvůli domu dostal do problémů celou společnost, která dříve bojovala o prvenství s Boeingem.

Odborníci ale říkají, že čas A380 teprve přijde. O velkokapacitní letouny mají zájem především asijské aerolinie, které se chystají na růst zájmu o létání.

 

Právě se děje

Další zprávy