USA: Airbus dostal 100 miliard od EU

dkl, ČTK
22. 3. 2007 12:26
Ženeva - Američané tvrdí, že evropský Airbus se stal největším výrobcem letadel světa jen díky nezákonným subvencím.
I model Airbus A380 získal tučné subvence
I model Airbus A380 získal tučné subvence | Foto: Reuters

Jejich výše měla dosáhnout až 100 miliard dolarů, tedy asi 2,1 bilionů korun. Spojené státy vedou právě kvůli subvencím spor s Evropskou unií u Světové obchodní organizace (WTO).

Evropská unie naopak Washington obviňuje, že se snaží "přepsat historii", protože ignoruje bilaterální smlouvu, která řeší vládní pomoc firmám.

"Evropské vlády nejsou Armádou spásy: podle přísných pravidel půjčují peníze a chtějí záruku adekvátní návratnosti," trvá na svém stanovisku EU. Washington ale tvrdí, že pomoc od evropských vlád je v rozporu s obchodními pravidly.

Airbus se chystá propustit 10 tisíc zaměstnanců. Proti tomu se ale bouří odbory a hrozí stávkou.
Airbus se chystá propustit 10 tisíc zaměstnanců. Proti tomu se ale bouří odbory a hrozí stávkou. | Foto: Reuters

Brusel se snaží odpovědět vlastní námitkou, v níž naráží na to, že jeho americký rival Boeing dostává rovněž státní subvence, ale skrytě. Případ vzájemného obviňování EU a USA je z hlediska uváděných finančních škod největší, jakým se kdy WTO zabývala.

Netržní rozhodování

Američané jsou přesvědčeni, že státní pomoc Airbusu umožnila, aby si sám rozhodl, zda uvede na trh drahá letadla, aniž by se musel starat o jejich komerční úspěch.

"Startovní pomoc Airbusu dovolila, aby zahájil vývoj velkých dopravních letadel v měřítku a takovým tempem, které by byly bez subvencí jen těžko možné," píše se v dvaasedmdesátistránkovém dokumentu, který je určen panelu WTO.

Rivalita a subvence Boeingu a Airbusu došly až ke sporu před WTO
Rivalita a subvence Boeingu a Airbusu došly až ke sporu před WTO | Foto: Boeing

Veřejné argumenty? Podruhé

Jednání v Ženevě je v tomto sporu teprve první, v plánu je ale celá série dalších projednávání. Nicméně teprve podruhé se stalo, že jeden z účastníků sporu se rozhodl své argumenty zveřejnit. Podobné spory se zpravidla drží v tajnosti a zveřejněn bývá až výsledek.

Stížnost USA na Airbus zřejmě nebudemít rozuzlení dříve než v září. Pokračování sporu, v němž si Evropa stěžuje na Washington, dospěje k výsledku asi až začátkem příštího roku.

Pokud Washington spor vyhraje, chce WTO požádat, aby Airbusu nařídila vrátit státní pomoc za 4,5 miliardy dolarů. To je prý částka, kterou Airbus získal na vývoj letadla A380 a dosud ji nesplatil.

 

Právě se děje

Další zprávy