Airbus potvrdil mohutné propouštění

dkl
28. 2. 2007 16:30
Toulouse - Výrobce letadel Airbus chystá propouštění napříč Evropou. O místo přijde deset tisíc lidí, nejvíc v Německu a Francii.
Když letoun Airbus A380 opouštěl v lednu barvířskou dílnu, měl skvělé vyhlídky. Nyní se schází představenstvo firmy EADS, hlavního akcionáře Airbusu, a rozhoduje, jak snížit náklady a zjišťuje ztráty, které již kvůli zpoždění A380 firma utrpěla.
Když letoun Airbus A380 opouštěl v lednu barvířskou dílnu, měl skvělé vyhlídky. Nyní se schází představenstvo firmy EADS, hlavního akcionáře Airbusu, a rozhoduje, jak snížit náklady a zjišťuje ztráty, které již kvůli zpoždění A380 firma utrpěla. | Foto: Reuters

Projekt superjumba A380 již není jen problémem managementu a vysokých nákladů. Nyní už zasáhl zaměstnance, kteří ponesou důsledky několikaletého zpoždění dodávek tohoto letadla.

Během čtyř let přijde o práci 4300 Francouzů, 3700 Němců. Svůj díl budou muset propustit i továrny ve Velké Británii a Španělsku.

Podle ředitele společnosti, Louise Galloise, si tak čtyři partnerské státy "férově" rozdělí podíl na snižování stavu.

V tuto chvíli ale hrozí, že proti propouštění se postaví odbory.

Airbus zvažuje i zavření a prodej tří továren. K dalším třem hledá strategické partnery.

"Absolutně odmítáme zavření kterékoli z továren a nepřijmeme žádný kompromis," řekl šéf Evropské federace zaměstnanců průmyslu Peter Scherrer.

Jenže plán restrukturalizace a propuštění získal v pondělí podporu od mateřské společnosti EADS. Ta je v rukou německé a francouzské vlády, svůj díl v ní má i Španělsko a Rusko.

O budoucnosti Airbusu jednal i francouzský prezident Jacques Chirac s německou kancléřkou Angelou Merkelovou.

Oba se snaží dosáhnout toho, aby jejich státy byly zasaženy co možná nejméně.

Jedno je ale jasné. V rámci restrukturalizace musí Airbus do roku 2010 ušetřit pět miliard eur a po tomto roce snížit náklady o dvě miliardy ročně.

 

Právě se děje

Další zprávy