Spojené státy uložily BP pokutu 373 milionů dolarů

rg, BBC
26. 10. 2007 17:06
Firma manipulovala s cenami propanu
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Reuters

Praha - Ropná společnost BP dostala od amerického ministerstva spravedlnosti pokutu ve výši tří set sedmdesáti tří milionů dolarů. Provinila se zločiny na životním prostředí a podvody. Informovala o tom BBC.

Padesát milionů z celkové pokuty se vztahuje k explozi texaské rafinérie z roku 2005, při níž bylo zabito 15 lidí a dalších 170 bylo zraněno. Částka tří set tří milionů byla stanovena za podvodnou manipulaci s cenami propanu, kterou ropný gigant praktikoval v období mezi dubnem 2003 a únorem 2004 a kvůli kterému byli obviněni čtyři bývalí zaměstnanci BP.

Mark D. Radley, James W. Summers, Cody D. Clabron a Carrie Kienberger byli obžalováni ze spolčení za účelem manipulace a vyhánění cen.

Prezident BP America Bob Malone se jménem společnosti omluvil za to, že se její standardy při činnosti minuly s požadavky zákona. Slíbil, že se firma bude do budoucna snažit nalézat způsoby, jak předcházet tragédiím, jako byl výbuch v Texasu nebo děravý ropovod v Prudhoe Bay na Aljašce.

Vláda dala vědět, že BP bude po tri roky sledována nezávislou skupinou, která se bude ujišťovat o tom, zda společnost podmínky ustanovené ve čtvrtek dodržuje.

Ještě před čtvrtečním výrokem BP zaplatila přibližně 1,6 miliardy jako odškodné obětem texaské havárie a vyřídila více jak 1 600 osobních nároků na odškodnění.

Souvislosti:

 

Právě se děje

Další zprávy