Spitzer má další zářez, tentokrát ING

Dušan Klimeš
11. 10. 2006 13:30
New York - Obávaný newyorský prokurátor Eliot Spitzer dokázal vyhrát nad další velkou korporací. ING musí zaplatit 33 milionů dolarů.
Foto: ING Group

Nizozemská finanční skupina ING souhlasila s tím, že zaplatí celkem 33 milionů dolarů, což je téměř 750 milionů korun, asi padesáti tisícům učitelů a pracovníků ze státních škol New Yorku. Provinila se tím, že při propagaci svého penzijního pojištění zatajila některé platby a poplatky, které musí klient uhradit.

Podle rozhodnutí navíc musí laickou angličtinou zveřejnit všechny podmínky a úmluvy, které klienti a investoři podepisují v rámci penzijního pojištění.

Foto: NYAO

"Dohoda poskytuje poškozeným učitelům, kteří dostali mylné informace, kompenzaci," uvádí Eliot Spitzer.

Spolu s tímto případem končí vyrovnáním i další žaloba na ING. Firma z toho ale "vybruslí" s pouhou náhradou tří milionů dolarů.

Bojí se všichni

Finančníci na Wall Street i nadnárodní korporace si oddechnou na začátku příštího roku, až Eliot Spitzer opustí svůj úřad prokurátora. Za dobu svého osmiletého působení v úřadě totiž šel po krku mnoha firmám, které se do té doby cítily nedotknutelné. Pojišťovny patří mezi ně.

Jedna z největších životních pojišťoven Prudential se na konci září dohodla, že zaplatí 600 milionů dolarů, aby se vyhnula soudnímu sporu. Měla totiž tak trochu čarovat s časem a vydělávat na tom, že na různých burzách se ve světě obchoduje v různých pásmech.

Obdobnou pokutu za obdobný hřích si vyslechla i největší americká banka Bank of America. Tu její nekalé praktiky stály 675 milionů dolarů.

Největší švýcarská pojišťovna Zurich Financial byla zase nucena vyplatit dvanácti americkým státům celkem 325 milionů dolarů za to, že podle žalobce manipulovala s pojistným trhem.

Obchodníci na Wall Street si nemohou být jisti
Obchodníci na Wall Street si nemohou být jisti | Foto: yale.edu

A skutečnou trefou do černého bylo od Eliota Spitzera zažalovat pojišťovnu American International Group. Poškození a regulační úřady si mohli rozdělit rekordních 1,64 miliardy dolarů, což je asi 37 miliard korun. To vše proto, že dohodla s ostatními pojišťovnami na pevných cenách přesahujících krytí škod.

Nejen pojišťovny

V hledáčku prokurátora Spitzera se ale objevily i další významné instituce. Za dobu jeho kralování v úřadě si došlápl například na Merrill Lynch, Bear Stearns, či Universal Music.

Při cestě za "vyčištěním Wall Street od špíny" se dostalo i na bývalého šéfa newyorské burzy NYSE Richarda Grassa. Ten měl na odchodnou dostat zlatý padák ve výši 193 milionů dolarů, tedy asi 4,3 miliard korun. To se nelíbilo akcionářům burzy a tak i tento případ skončil brzy na stole nesmlouvavého Spitzera.

 

Právě se děje

Další zprávy