Spokojený důchod? Za 400 milionů určitě

Dušan Klimeš
18. 4. 2006 0:00
New York - Důchod jak se patří. Přesně to čeká bývalého šéfa společnosti Exxon Mobil Lee Raymonda.

Od svého bývalého zaměstnavatele totiž obdrží "odstupné" bezmála 400 milionů dolarů.

První část, 140 milionů dolarů, získal Raymond již v loňském roce, zbylých 258 milionů na něj ještě čeká. Dostane je ve formě hotovosti, akcií, opcí na nákup dalších cenných papírů a zaplaceného penzijního plánu.

Představenstvo firmy Exxon k tomu přidalo ještě pár "dárečků", které sedmašedesátiletého Raymonda jistě potěší. Zaplatí za něj členské příspěvky v místním klubu, bude moci i nadále užívat luxusní firemní letadlo a ročně obdrží další milion dolarů jako odborný konzultant společnosti.

Na druhou stranu Raymond nabídl firmě, že bude částečně hradit náklady, pokud bude firemní tryskové letadlo užívat pro soukromé účely.

Ropný důchod

To vše si firma může dovolit, neboť se podle nejnovějších studií stala nejhodnotnější společností světa a předběhla tak finanční gigant Citigroup. Za obrovským růstem stojí ceny ropy.

Raymond pro Exxon pracoval 43 let, z toho dvanáct let jako prezident. Připravoval spojení Exxonu a Mobilu v roce 1999, které vytvořilo největší a nejziskovější ropnou společnost světa. V loňském roce vyprodukovala zisk 36 miliard amerických dolarů.

Těžební plošina patřící společnosti Exxon Mobil
Těžební plošina patřící společnosti Exxon Mobil | Foto: Exxon Mobil

Přesto se bývalý šéf Exxon Mobil nestal "nejdražším důchodcem". Tohoto privilegia si bude i nadále užívat Michael D. Eisner, bývalý prezident firmy Walt Disney, jenž v roce 1997 obdržel kompenzaci ve výši 550 milionů dolarů.

Ne vždy si peníze užijí

Každý ale nemá takové štěstí jako Raymond. Richard Grasso, který vedl newyorskou burzu do roku 2003, byl nucen se této funkce vzdát poté, co byla zveřejněna výše odměny, kterou získal. Ta činila 187,5 milionu dolarů.

Kvůli tomu ho dokonce stíhal prokurátor Eliot Spitzer, který po Grassovi požadoval vrátit až sto milionů, které mu měly být vyplaceny neprávem.

Pravidelný roční důchod

Jack Welch, manažerská hvězda, která dvacet let řídila kolos General Electric, dostává ročně od svého zaměstnavatele 350 tisíc dolarů jako důchod. Dalších 380 tisíc si vydělá v rámci své konzultantské činnosti.

K tomu mu plyne 670 tisíc dolarů z úroků a dividend z majetku, který již vlastní. Ročně si tak přijde na 1,4 milionu dolarů. Původně mu firma GE chtěla platit kancelář, luxusní apartmán v New Yorku a další požitky bez náhrady.

Když však vyšlo najevo, jaký je jeho skutečný majetek a za co utrácí své peníze, dobrovolně se těchto dalších výhod zřekl. Při jeho rozvodu vyšlo najevo, že vlastní majetek v hodnotě 456 milionů dolarů.

 

Právě se děje

Další zprávy