Pošťák a spol.vynášeli informace

Dušan Klimeš
12. 5. 2006 16:00
New York - Zaměstnanec americké pošty byl zatčen a obviněn ze zneužití obchodních informací pro vlastní obohacení, takzvaného insider tradingu.
Prokurátor Michael J. Garcia vysvětluje schéma insider tradingu
Prokurátor Michael J. Garcia vysvětluje schéma insider tradingu | Foto: Reuters

Skupina, jíž byl členem, si takto zřejmě přišla až na 6,4 milionu dolarů, což je asi 150 milionů korun.

Obviněný Jason Smith byl členem soudní poroty, která měla rozhodnout o tom, zda budou nejvyšší zástupci farmaceutické společnosti Bristol-Myers obviněni z defraudace.

Proti pravidlům však poskytl informace o pravděpodobném výsledku svým známým, Davidu Pajcinovi a Eugenu Plotkinovi, kteří pracovali pro společnost Goldman Sachs. Ti následně nakupovali akcie právě s ohledem na to, jaký bude verdikt poroty, jenž zásadně ovlivní cenu těchto akcií.

Široký okruh zájmů

To však byla pouhá "špička ledovce" jejich nelegální činnosti. Minulý měsíc byl Plotkin obviněn za zneužívání informací k vlastnímu nelegálnímu obohacení spolu s analytikem společnosti Merrill Lynch Stanislavem Shpigelmanem.

Ten měl dříve jmenovaným dodávat informace o chystaných fúzích a akvizicích, což jsou informace, které zásadním způsobem ovlivňují vývoj ceny akcií.

K největším úspěchům skupiny patřil bezesporu obchod s akciemi společnosti Reebok a Adidas. Minulé léto německá společnost Adidas totiž pohltila svého konkurenta.

Shpigelman, který se celého procesu za banku Merrill Lynch účastnil, to proti všem pravidlům a zákonům řekl svým známým. Ti se vrhli do obchodů s těmito akciemi, jejichž hodnota se měla během několika dní zvýšit.

Švadlenka a striptérka

Americká Komise pro cenné papíry však pojala podezření na nekalé praktiky díky tomu, že chorvatská švadlena Sonja Antičev nakoupila velké množství opcí na nákup akcií firmy Reebok. Pozdější vyšetřování ukázalo, že se jedná o tetu obchodníka Pajcina.

Obdobně se zachovala i Pajcinova přítelkyně, Monika Vujovič, která je zaměstnána jako tanečnice ve striptýzovém klubu, jen pár dní před ohlášením akvizice "nečekaně" nakoupila velký objem opcí na akcie Reebok.

Foto: Reuters

Chorvatská švadlena na tomto obchodu vydělala dva miliony dolarů, tanečnice z Manhattan získala 313 tisíc dolarů.

K podvodu stačil i časopis

O nápady, jak se dostat k zakázaným informacím, neměli tito obchodníci nouzi. Pajcin a Plotkin přemluvili dva pracovníky tiskárny ve Wisconsinu, aby ukradli kopii časopisu BusinessWeek několik hodin před jeho oficiálním vypuštěním.

Tím získali přednostně zprávy o firmách, které budou v tomto prestižním časopisu "propírány" a u jejichž akcií je tak možné očekávat výrazné změny cen akcií.

 

Právě se děje

Další zprávy