Americké firmy zhřešily. Trest? Miliarda

Dušan Klimeš
31. 8. 2006 0:00
Washington - Za nekalé obchodní praktiky zaplatí známá finanční skupina a výrobce léků více než jednu miliardu dolarů.

Prvním a větším hříšníkem je finanční skupina Prudential. Proslula jako druhá největší životní pojišťovna v USA, od teď ji však klienti budou znát i kvůli mazaným obchodníkům.

Jejich chování totiž zapříčinilo, že firma musí zaplatit 600 milionů dolarů proto, aby urovnala soudní spory a vyšetřování ze strany regulátorů.

Důvodem sporu je takzvané časování obchodů. Brokeři společnosti využívali časových posunů a více různých identit, díky čemuž byli schopni během jednoho dne vydělat na obchodech s akciemi jednoho fondu více, než by se jim podařilo při "standardním" obchodování.

Tyto praktiky vedou k tomu, že jednorázového zisku investorů je dosaženo na úkor dlouhodobých vlastníků akcií a podílů.

Obchodování, které je na hranici zákona, mělo klientům firmy Prudential vydělat více než 1,3 miliardy dolarů.

Prudential patří k největším poskytovatelům životního pojištění na americkém trhu
Prudential patří k největším poskytovatelům životního pojištění na americkém trhu | Foto: Aktuálně.cz

Pomůžou i státu

A tak se Prudential uvolil zaplatit poškozeným 270 milionů dolarů. Dalších 300 milionů půjde jako pokuta do státního rozpočtu americké vlády a dalších 30 milionů jednotlivým regulátorům, kteří se případem zabývali. Celkem tak tento spor vyjde firmu na 13 miliard korun.

Prozatím největší pokutou za takovéto pochybné obchodování bylo 675 milionů dolarů. Ty musela v roce 2004 zaplatit Bank of America. Stejně jako v případě Prudential, i zde vystupoval jako státní žalobce známý Eliot Spitzer, který jde po krku všem velkým společnostem.

Od roku 2003, kdy se regulátoři, v čele se Spitzerem, vrhli na obchodníky zneužívající časových obchodů, vybrali na pokutách přes 5 miliard dolarů.

Špatný obchod s léky

Za nesprávné obchodní chování draze zaplatí i devátý největší výrobce léků ve Spojených státech, firma Schering.

Přistoupila na mimosoudní vyrovnání ve výši 435 milionů dolarů, což je asi 9,5 miliardy korun. Její vina měla spočívat v nepravostech při marketingu a prodeji svých produktů.

Volně prodejné léky na bolesti patří do dvou skupin.
Volně prodejné léky na bolesti patří do dvou skupin. | Foto: www.sxc.hu

Sto osmdesát milionů dolarů půjde na zahlazení obvinění z falšování výkazů, které firma odevzdává státu. V tomto bodě zástupci společnosti přiznali vinu.

Zbylých 255 milionů pak poputuje na "vyřešení občanskoprávních sporů týkajících se tohoto šetření". Schering si již dříve odložila 500 milionů bokem právě pro případ, že by bylo nutné hradit tyto náklady.

"Přijímáme plnou zodpovědnost za to, co jsme dělali v minulosti. Zároveň jsme ale rádi, že je to za námi a můžeme se soustředit na budování systému, jak stížnostem zabránit," řekl Brent Saunders, viceprezident společnosti pro obchodní záležitosti.

 

Právě se děje

Další zprávy