Španělská ekonomika poroste rychleji, ale po reformách

Ekonomika Ekonomika
11. 1. 2011 16:53
Španělský premiér chce zpět důvěru investorů.
Škrty menšinové vlády se neobešly bez protestů.
Škrty menšinové vlády se neobešly bez protestů. | Foto: Reuters

Madrid - Loni se španělská ekonomika propadla o 0,3 procenta, letos má hrubý domácí produkt růst o 1,3 procenta. Pokud se však vládě podaří prosadit připravované reformy, mohla by od letošního roku až do roku 2015 růst každý rok o 2 až 2,5 procenta.

Tvrdí to španělský předseda vlády José Luis Zapatero, který představil zprávu o stavu ekonomiky v loňském roce.

Zapatero dokonce věří, že do roku 2013 by mohl růst zrychlit i na 2,7 procenta ročně. Příliš slabý růst španělské ekonomiky totiž podkopává důvěru ve schopnost země splácet dluhy.

"Vláda je přesvědčena, že dalekosáhlé reformy, které nyní připravujeme, přispějí k tomu, že Španělsko v letech 2011 až 2015 dosáhne své potenciální úrovně růstu mezi dvěma a 2,5 procenta," prohlásil premiér.

Vloni se začalo šetřit

V loňském roce už vláda schválila úspory ve výši více než 50 miliard eur i reformy trhu práce. Další na řadě je například reforma důchodového systému.

Vláda kromě snížení deficitu chce také přesvědčit investory o své solventnosti a zejména o tom, že se nechystá nastoupit cestu Irska nebo Řecka a obejde se bez záchranného pásu z Unie.

Vládě se v loňském roce podařilo snížit deficit na 9,3 procenta HDP z předloňských 11,1 procenta.

Zapaterova vláda schválila loňská opatření s pomocí menších parlamentních stran, přála by si však širší podporu. Nyní jedná s odbory a podnikateli o důchodové reformě, jejíž návrh chce předložit parlamentu 28. ledna. Chystá i reformu kolektivního vyjednávání o mzdách, jehož nynější strnulá podoba je podle ekonomů hlavní příčinou nekonkurenceschopnosti španělských zaměstnanců.

 

Právě se děje

Další zprávy