Eurozóna klid nemá, Francie už pojišťuje dráž než Česko

Tomáš Fránek
20. 12. 2010 22:54
Jedné z největších ekonomik hrozí, že přijde o nejvyšší rating
Kam to nesete? Do Řecka? Ilustrační snímek
Kam to nesete? Do Řecka? Ilustrační snímek | Foto: Reuters

Paříž/Praha - Náklady na pojištění dluhopisů vlád některých zemí eurozóny znovu rostou a v případě Francie vystoupily na nový rekord.

Francie tak podle expertů riskuje, že přijde o nejvyšší rating, snížení hrozí i Belgii. Na pojištění investice v objemu deset milionů eur je nyní třeba v případě Francie vynaložit 107 000 eur ročně.

Drahé dluhopisy

Pojištění dluhopisů je tak v případě Francie, ale také Belgie nebo Rakouska podle agentury Bloomberg vyšší než Česka. To má přitom nižší rating než všechny tři země eurozóny.

„Myslím si, že Francii hrozí snížení ratingu," uvedl například manažer Frankfurt Trust Ralf Ahrens. „Rating bude ohrožený dokud Francie nesníží svůj deficit. Francouzské banky jsou největší majitelé dluhopisů některých zemí eurozóny a to představuje systematické rizika," uvedl analytik UniCredit Markus Ernst.

Náklady na pojištění státních dluhopisů proti riziku nesplacení se zvyšují už delší dobu. Nejvýraznější růst nákladů je patrný u těch zemí, které patří v eurozóně k nejzadluženějším.

To je hlavně Portugalsko, Irsko, Itálie, Řecko a Španělsko, jejichž skupina se podle počátečních písmem v angličtině začala zkracovat jako PIIGS.

Nákupy za miliardy

Evropská centrální banka (ECB) dnes uvedla, že minulý týden odkoupila státní dluhopisy jen za 603 milionů eur (asi 15,2 miliardy korun). To je výrazný pokles proti předchozímu týdnu, kdy celkový objem nákupů dosáhl 2,667 miliardy eur. Banka dluhopisy nakupuje v rámci snahy zamezit dalšímu šíření krize státních dluhů.

Záznamy ECB ukazují, že banka od května vynaložila na nákup dluhopisů už 72,5 miliardy eur (asi 1,8 bilionu korun).

ECB začala dluhopisy vlád zemí eurozóny kupovat v době, kdy byla na vrcholu krize kolem Řecka. ECB se tak snažila pomoci dalším zadluženým zemím, jako je Irsko nebo Portugalsko. Po krizi v Řecku jim začaly výrazně růst náklady na obsluhu dluhů.


 

Právě se děje

Další zprávy