Agentura Moody's chce snížit rating Španělska

Veronika Skálová ČTK Veronika Skálová, ČTK
15. 12. 2010 11:49
Agentuře se nelíbí vysoký deficit veřejných financí a rostoucí státní dluh.
Agentuře se nelíbí rostoucí státní dluh ani deficit veřejných financí.
Agentuře se nelíbí rostoucí státní dluh ani deficit veřejných financí. | Foto: Reuters

Madrid - Další ránu uštědřila euru mezinárodní ratingová agentura Moody's. Oznámila, že možná sníží úvěrový rating Španělska. Důvodem jsou obavy z rostoucího státního dluhu a zvýšená spotřeba nových úvěrů k financování rozpočtového deficitu.

V současné době má Španělsko u Moody's rating Aa1. Zároveň ale agentura oznámila, že neočekává žádost země o pomoc, jako tomu bylo u Irska a Řecka.

Moody´s se nedomnívá, že by byla ohrožena solventnost Španělska, a ve svém základním scénáři nečeká, že by španělská vláda musela požádat EFSF (záchranný fond pro země eurozóny) o podporu likvidity," sdělila agentura.
Euro na zprávu přesto zareagovalo prohloubením úterního poklesu, a úrokové výnosy španělských vládních dluhopisů vzrostly o 0,1 procentního bodu.

Rozpočtový deficit je příliš velký

"Moody´s se domnívá, že výše zmíněná rizika opravňují převést španělský rating do režimu přehodnocení s výhledem na zhoršení," uvedla agentura. Upozornila přitom na značnou potřebu nového financování úvěry nejen pro stát, ale i pro regionální vlády a banky, a to v době, kdy finanční trhy na zemi vyvíjejí tlak v podobě vyšších úroků.

Navzdory potížím ale agentura plánuje i v případě snížení hodnocení ponechat Španělsko v nejvyšší kategorii Aa.

O Španělsku se letos od vypuknutí dluhové krize eurozóny mluví jako o jednom z dalších možných adeptů na krizovou finanční pomoc Evropské unie po Řecku a Irsku. Země má vysoký rozpočtový deficit, nepříliš příznivé ekonomické vyhlídky a problémy v bankovním sektoru. Vzhledem k velikosti čtvrté největší ekonomiky eurozóny by však krize Španělska už mohla kriticky ohrozit samou existenci měnové unie.


 

Právě se děje

Další zprávy