Nezaměstnaných v Unii pomalu ubývá, procenta se nemění

Veronika Skálová Veronika Skálová
7. 1. 2011 11:38
Míra nezaměstanosti v Unii i eurozóně se v listopadu zastavila na říjnové úrovni, tedy na 9,6 a 10,1 procenta.
Foto: Evropská komise

Brusel - Nezaměstnaných v Evropské unii sice ubývá, ale tak pomalu, že míra nezaměstnanosti se zastavila v listopadu na říjnové úrovni, tedy na 9,6 procenta.

Informoval o tom statistický úřad Eurostat. Míra nezaměstnanosti zůstala od října nezměněná i v šestnácti zemích měnové unie, kde byla 10,1 procenta.

Počet nezaměstnaných v eurozóně se ale snížil o 39 tisíc lidí, v Unii o 35 tisíc. Bez práce tak v celé sedmadvacítce bylo 23, 248 milionu lidí, z toho 15, 924 v zemích platících eurem.

Oba konce žebříčku zemí s nejvyšší či nejnižší nezaměstnaností zůstávají beze změny. Nejlépe je na tom Holandsko s mírou nezaměstnanosti 4,4 procenta, následované Lucemburskem (4,8 procenta) a Rakouskem (5,1 procenta).

Naopak nejvíce lidí bez práce je i nadále ve Španělsku (20,6 procenta), Litvě (18,3 procenta) a Lotyšsku (18,2 procenta). Litva byla zároveň státem s nejvyšším přírůstkem nezaměstnanosti - o čtyři procenta.

Nejpozitivnější vývoj měla nezaměstnanosti ve Finsku, kde se snížila z 8,8 procenta na 7,9 procenta, Švédsku a na Maltě s poklesem o 0,8 procenta.

V České republice zaznamenal Eurostat nezaměstnanost ve výši 7,3 procenta, používá totiž odlišný způsob výpočtu než Český statistický úřad. Ten za listopad oznámil údaj 8,6 procenta.

 

 

Právě se děje

Další zprávy