Snob je bohatý, schopný a musí mít vlastní časopis

Redakce EKO, Reuters
26. 4. 2008 12:00
Na ruský trh přichází časopis a televizní stanice Snob
Známý milovník žen Prochorov miluje peníze a ženy.
Známý milovník žen Prochorov miluje peníze a ženy. | Foto: Wikipedia Commons

Moskva - Pro ruského playboye mezi oligarchy Michaila Prochorova jsou peníze vším. Když už investovat do časopisu a televizní stanice, tak jedině pro bohaté. Název Snob je pak ideální.

"Bude to pro lidi, kteří jsou úspěšní a kteří chtějí být úspěšní," prohlásil Andrej Šmarov, budoucí šéfredaktor časopisu.

Redaktorovi agentury Reuters pak vysvětlil, proč zrovna tento název.

Není snob jako snob

Zatímco anglický slovník synonym praví, že "snob je člověk, který přeceňuje bohatství a na ostatní se kouká skrz prsty jako na méněcenné," v Rusku to vidí jinak.

Prohlédněte si GRAFIKU nejbohatších ženichů světa

"Snob je pro nás ten, kdo se sám vypracoval na výsluní a bohatství si zaslouží," tvrdí Šmarov. "Není to příliš radostné jásat nad bohatstvím, které jste zdědili, ale pokud jste si ho vydělali, je to ospravedlnitelné."

Po časopisu by měla následovat také vlastní televizní stanice pro ty, kteří nahromadily obří jmění a nyní si ho chtějí patřičně užívat.

Na niklu vydělal miliardy

Za podivným plánem stojí miliardář Michail Prochorov, který získal své jmění v 90. letech spolu s Vladimírem Potaninem. Přestože se loni rozešli, stále kontrolují světovou jedničku v produkci zinku Norilsk Nickel.

Prochorov se svými 22 miliardami figuruje na 24. místě žebříčku, který každoročně zveřejňuje Forbes.

Známý milovník žen však není bez chyby. Loni v lednu strávil několik dní ve vazební věznici ve francouzských Alpách za údajné kuplířství.

 

Právě se děje

Další zprávy