Nejvíce miliardářů žije v Moskvě. Boom zasáhl Asii

Redakce EKO
9. 3. 2008 18:45
Dolarových miliardářů je přes tisíc
Ruskou dvojkou a světovou patnáctkou je vlasník londýnského fotbalového klubu Chelsea Roman Abramovič s majetkem 23 miliard dolarů.
Ruskou dvojkou a světovou patnáctkou je vlasník londýnského fotbalového klubu Chelsea Roman Abramovič s majetkem 23 miliard dolarů. | Foto: Reuters

New York - Zatímco loni bylo na světě 946 dolarových miliardářů a v roce 2006 dokonce jen 793, hranice tisícovky byla tentokrát překonána. Majetek v ceně vyšší než miliardu dolarů má již 1125 lidí.

Deset nejbohatších lidí ovládá dohromady 426 miliard dolarů a nejvíce miliardářů (469) již tradičně pochází ze Spojených států. Žen je v tisícovce stále poskrovnu. Nepřekročily stovku.

Čtěte také: Nejbohatší muž světa má jmění 62 miliard dolarů

Nejbohatším městem světa se možná trochu překvapivě stala Moskva, kde žije 74 "členů klubu Forbes". Rusko je také nejúspěšnější evropskou zemí a díky ruským mladíkům pomalu klesá průměrný věk světových superboháčů. Stále však zůstává za "důchodcovskou" hranicí šedesáti let.

Prohlédněte si GRAFIKU: Mladí a bez závazků

Nejbohatším Rusem je čtyřicetiletý Oleg Děripaska, jehož majetek se vyšplhal na 28 miliard dolarů. Podíly má v předních evropských stavebních firmách Strabag a Hochtief, nedávno koupil akcie státního gigantu Rosněfť a diskutovalo se i o tom, že se brzy stane nejbohatším mužem světa.

Čtěte také: Nejbohatší ruský oligarcha už dotáhl Billa Gatese

Ruskou dvojkou a světovou patnáctkou je vlasník londýnského fotbalového klubu Chelsea Roman Abramovič s majetkem 23 miliard dolarů.

Do první desítky se dostali hned čtyři Indové v čele s Lakshmi Mittalem, který vlastní i ostravské hutě.
Do první desítky se dostali hned čtyři Indové v čele s Lakshmi Mittalem, který vlastní i ostravské hutě. | Foto: Reuters

Mezi nejbohatšími lidmi světa figuruje také jméno manželky moskevského starosty Jurije Lužkova Jeleny Baturinové. Ta si díky podnikání v realitách přišla na 4 miliardy dolarů.  

Změny v letošním žebříčku časopisu Forbes ukazují, že počty miliardářů rostou hlavně v zemích s tzv. "rozvíjejícími se trhy". Kromě Ruska tak přibývá boháčů z Asie.

Do první desítky se dostali hned čtyři Indové v čele s Lakšmí Mittalem, který vlastní i ostravské hutě. Přeskočili tak dlouhodobě nejbohatšího muže Asie Li Kašinga. Jeho majetek pochází z nejrůznějších zdrojů. Je hlavním dodavatelem elektřiny pro Hongkong, vlastníkem mobilního operátora a developerem. Trochu netypicky začínal prodejem umělých květin.

V realitách podnikají také další miliardáři z Hongkongu bratři Raymond, Thomas a Walter Kwokové, jejichž majetek dosahuje ke 20 miliardám.

Podívejte se na desítku nejbohatších lidí planety:

Pořadí Jméno Jmění
(v miliardách $)
Odkud pochází Zdroj bohatství
1. Warren Buffett  62 USA Berkshire Hathaway
2. Carlos Slim Helú 60 Mexico telekomunikace
3. Bill Gates 58 USA Microsoft
4. Lakshmi Mittal 45 Indie ocelářství
5. Mukesh Ambani 43 Indie petrochemický průmysl
6. Anil Ambani 42 Indie Diversified
7. Ingvar Kamprad 31 Švédsko Ikea
8. K.P. Singh 30 Indie Real Estate
9. Oleg Deripaska 28 Rusko hliník
10. Karl Albrecht 27 Německo supermarkety Aldi

(podrobnosti na stránkách časopisu Forbes zde)

 

Právě se děje

Další zprávy