Nejbohatší ruský oligarcha už dotáhl Billa Gatese

Reuters,bh
21. 2. 2008 15:16
V Rusku už je 101 dolarových miliardářů
Ve stínu mocných. Děripaska (vpravo) s místopředsedou vlády a Putinovým nástupcem Medveděvem.
Ve stínu mocných. Děripaska (vpravo) s místopředsedou vlády a Putinovým nástupcem Medveděvem. | Foto: Reuters

Moskva - Nejbohatší Rus, čtyřicetiletý Oleg Děripaska, už pravděpodobně dotáhl muže, který pravidelně figuruje v čele světových žebříčků boháčů.

Děripaskův majetek totiž dosahuje podle všeho téměř 50 miliard dolarů, tedy zhruba stejně, jako může vykázat spoluzakladatel Microsoftu Bill Gates. Uvedl to ruský magazín Finans, který po vzoru amerického časopisu Forbes sestavil žebříček nejbohatších Rusů.

Oficiálně vykazuje Děripaska, jenž má mimo jiné podíly v předních evropských stavebních firmách Strabag a Hochtief, majetek ve výši 40 miliard dolarů.

Jenže akcie státního gigantu Rosněfť, které Děripaska loni nakoupil, byly pravděpodobně velmi podhodnocené a jejich skutečná hodnota tak posune podnikatele k padesátimiliardové hranici.

Ruskou dvojkou je Roman Abramovič s majetkem 23 miliard dolarů. Podnikatel vlastnící mimo jiné londýnský fotbalový klub Chelsea však dlouhodobě žije ve Velké Británii.

V žebříčku je celkem 101 miliardářů (počítáno v amerických dolarech). Mezi nimi figuruje jediná žena: Jelena Baturinová, manželka moskevského starosty Jurije Lužkova. Ta si díky podnikání v realitách přišla na 7 miliard USD.

"Počet ruských miliardářů se za poslední rok zečtyřnásobil," konstatoval Finans. Důvodem je mnohdy raketový vzestup akcií ruských podniků.

Oligarchové se ale v Rusku neobejdou bez přízně mocných. Dokazuje to nejen případ bývalého nejbohatšího Rusa, vězněného Michaila Chodorkovského, ale i samotný Děripaska: ten totiž patří do okruhu přátel ruského prezidenta Vladimira Putina a v poslední době se několikrát objevil také po boku Dmitrije Medveděva, který jej v Kremlu po březnových volbách hlavy státu s nejvyšší pravděpodobností vystřídá. 

 

 

Právě se děje

Další zprávy