Slovensku se investice Kia prodraží

ČTK
1. 3. 2006 14:37
Bratislava - Až o dvě pětiny více peněz vynaloží Slovensko na dotace pro korejskou automobilku Kia Motors a jejího dodavatele součástek Hyundai Mobis.

Ministerstvo hospodářství odhaduje, že vláda celý projekt nového závodu u Žiliny včetně dotace pro obce u továrny podpoří částkou 10,6 miliardy slovenských korun proti očekávaným 7,4 miliardy slovenských korun. Vyplývá to z materiálu dostupného na internetových stránkách úřadu vlády.

Nárůst plánovaných výdajů státního rozpočtu na realizaci korejské investice ministerstvo odůvodnilo mimo jiné průtahy při výkupu pozemků a nedostatečnou přípravou investice. Vláda před časem přistoupila na požadavek nespokojených majitelů pozemků a za půdu pod nový závod jim nabídla vyšší cenu, než stát původně zamýšlel.

Podle dřívějšího prohlášení ministra financí Ivana Mikloše nárůst státní podpory ovlivnilo rozhodnutí automobilky zvýšit roční výrobní kapacitu závodu o polovinu na 300 tisíc vozidel, ale i údajně špatné řízení investice bývalým ministrem hospodářství  Pavlem Ruskem.

Od zahájení výstavby stát poskytl na projekt 4,23 miliardy slovenských korun. Výdaje na samotnou státní pomoc dosáhly 1,41 miliardy korun.

S výstavbou závodu u Žiliny za zhruba miliardu eur se začalo  před necelými dvěma lety. Kia by měla v příštích měsících spustit zkušební provoz, samotná výroba má podle plánů začít v prosinci.

Kia Motors nedávno vytkla slovenské vládě, že navzdory dřívější dohodě odmítla podpořit investičními pobídkami dodavatele pro závod u Žiliny. Rovněž vládu zkritizovala za pomalý výkup pozemků pro továrnu. Automobilka proto zvažuje podání žaloby nebo mezinárodní arbitráž.

Podporu pro dodavatele žilinského závodu Kia dohodl ještě exministr Rusko. Kabinet premiéra Mikuláše Dzurindy ale poskytnutí těchto pobídek před časem odmítl.

 

Právě se děje

Další zprávy