Kia: Slovensko nedrží své slovo

Tomáš Fránek
2. 2. 2006 18:30
Bratislava - Slovensku hrozí spory s jedním z největších investorů v zemi, korejskou automobilkou Kia.

Korejská automobilka Kia se chce totiž bránit proti včerejšímu rozhodnutí slovenské vlády o neudělení státní pomoci pro deset dodavatelů automobilky, kteří se rozhodli investovat také na Slovensku. Státní pomoc měla převýšit šest set milionů slovenských korun.

Automobilka dnes potvrdila, že zvažuje možnost přenesení celého sporu na mezinárodní úroveň. "Společnost Kia a její dodavatelé jsou přesvědčeni, že rozhodnutí slovenské vlády je absurdní a nepochopitelné. Proto seriozně zvažujeme proti tomuto rozhodnutí právní kroky na mezinárodní úrovni," uvedl v prohlášení prezident Kia Motors Slovakia In-Kyu Bae.

Vláda přehazuje odpovědnost

Podle šéfů automobilky Kia na Slovensku tak vláda neplní svoje přísliby a závazky oficiálně potvrzené v investiční smlouvě a oficiálním stanovisku ministerstva hospodářství.

Podle mluvčího společnosti Kia na Slovensku Dušana Dvořáka pobídky automobilce a jejím dodavatelům slíbil také místopředseda vlády a ministr financí Ivan Mikloš. Ten to ale dnes pro agenturu TASR odmítl.

Slovenská vláda tvrdí, že pobídky investorům slíbil exministr hospodářství Pavol Rusko bez souhlasu celého kabinetu. Na Ruska proto chce jeho nástupce Jirko Malchárek podat trestní oznámení.

Malchárek ale uvedl, že smlouva neobsahuje závazek slovenské strany poskytnout investiční pobídky. Pobídky investoři měli dostat jenom v případě, že se na ně ve státním rozpočtu najdou peníze.

O pobídky žádaly především korejské firmy

Celkový objem stání pomoci pro deset firem měl převýšit šest set šedesát milionů slovenských korun. Přes polovinu z této částky měly tvořit finanční dotace, další pak úlevy na daních a další výhody.

O pobídky pro svoji investici na Slovensku požadaly jako dodavatelské společnosti z Koreje, tak i dalších zemí. Peníze tak nedostanou firmy Sewon ECS Slovakia, Hanil E-Hwa Slovakia, Donghee Slovakia, IL Jin EU, Glovis Slovakia, Hysco Slovakia, Hella Slovakia Front-Lighting, Hella Slovakia Signal-Lighting, Dongil Rubber Belt Slovakia a Matador-Inalfa Dongwon. Firmy na Slovensku oznámily investice přes pět miliard slovenských korun a vytvoření téměř dvou tisíc pracovních míst.

 

Právě se děje

Další zprávy