Hyundai v hledáčku úřadů kvůli cenám

ČTK
22. 2. 2006 11:47
Soul - Jihokorejský antimonopolní úřad bude vyšetřovat největší domácí automobilku Hyundai Motor a její dceřinou společnost Kia Motors kvůli podezření, že požadují po dodavatelích nepřiměřené snížení cen.

Úřad k tomuto kroku vedou stížnosti od některých dodavatelů.

Mluvčí úřadu dodal, že vyšetřování bude zahájeno tento měsíc. Cílem je zjistit, zda si Hyundai snížení cen vynutil, anebo zda bylo výsledkem poklesu cen dílů v celém odvětví. Zástupci podniků se odmítli ke zprávě vyjádřit. Navzdory zprávě kurz akcií Hyundai i Kia na burze v Soulu mírně zpevňoval.

Hyundai a Kia jsou společně sedmým největším dodavatelem aut na světě. Minulý týden automobilky oznámily, že hodlají omezit výrobní náklady snížením částky, kterou platí za součástky, o pět až deset procent. Chtějí se tak ochránit před negativním vlivem rostoucího kurzu jihokorejského wonu.

Automobilky Hyundai a Kia se podle agentury Jonhap rozhodly, že na letošní rok dobrovolně zmrazí růst platů všem zaměstnancům, kteří pracují v řídících funkcích. Tento krok se dotkne asi 1000 lidí a zmrazení platů je první od finanční krize, která postihla v letech 1997 a 1998 jihovýchodní Asii.

Kurz wonu od začátku letošního roku vůči dolaru vzrostl o 4,1 procenta. To ohrožuje jihokorejské vývozce, protože dražší won zdražuje jejich zboží v zahraničí, a snižuje tak jejich příjmy při převodu na domácí měnu.

Hyundai a Kia se chtějí vyvarovat rizikům plynoucím z vývoje směnných kurzů přesunem výroby do zahraničí. Hyundai loni otevřel první továrnu v USA a má továrny i v Číně, Indii a Turecku.

V současné době jedná o výstavbě továrny v hodnotě 800 milionů eur v České republice a o vytvoření společného podniku na výrobu komerčních vozů v Číně.

Kia už jednu továrnu v Číně má a nyní tam staví další. Kromě toho pokračuje výstavba její továrny na Slovensku. Podnik uvažuje také o výstavbě továrny v Severní Americe.

 

Právě se děje

Další zprávy