Ryanair se lekla EU,nechce vládnout nebi

Dušan Klimeš
21. 12. 2006 12:25
Brusel - Obchod, který by vytvořil monopol na poli letectví v Irsku, se nekoná.

Nízkonákladová letecká společnost Raynair raději stáhla svoji nabídku na odkup konkurenta Aer Lingus, než aby to nechala "prošetřit" bruselskými úředníky. Kupující totiž čekal, že vše půjde hladce a dostane povolení bez hloubkového vyšetřování.

Před dvěma měsíci oznámili zástupci aerolinek, že dostali chuť na odkup rivala za jednu miliardu liber, tedy asi 42 miliard korun. Dali by tak základ monopolizaci tamního leteckého průmyslu.

Jejich nabídku Aer Lingus okamžitě označil za nepřátelskou. Prý je velmi podhodnocená a strategické cíle obou firem se dramaticky liší.

Nejdřív si to prošetříme

Velikost a vliv vzniklé společnosti se nelíbí ani Evropské komisi. Ta nevydala souhlasné vyjádření a začala celou transakci prošetřovat. Toho se ale Ryanair zalekla a svoji nabídku raději stáhla.

Šéf nájezdnické společnosti Michael O´Leary dokonce bruselské úředníky obvinil z toho, že jsou proti jeho firmě zaujatí a nepřátelští. Poznamenal, že ti stejní lidé již svolili, aby se spojila nizozemská KLM a francouzská Air France.

"Komise zjevně uplatňuje dvojí metr a její měřítka jsou rozdílná pro dva velmi podobné případy," uvedl podle CNN O´Leary.

Komise ale přesto trvá na tom, že v tomto obchodě vidí "závažná konkurenční rizika" a spojení dvou největších leteckých společností v Irsku by mohlo poškodit tamní zákazníky.

Návrhy neprošly

Raynair dokonce předložila dva návrhy, jak uspokojit hlídače volného evropského trhu. Jenže první byl podle úředníků absolutně nedostatečný a druhý přišel příliš pozdě.

Další nabídku tak aerolinky předloží až ve chvíli, kdy bude případné převzetí schváleno evropskými regulačními orgány.

Podle některých spekulací by další nabídka mohla být až dvakrát vyšší a přiblíží se až dvou miliardám liber.

Aer Lingus tak zatím zůstává stále v rukou státu, který je největším akcionářem.

 

Právě se děje

Další zprávy