Rusko vstupuje do WTO. Po 13 letech

ČTK
19. 11. 2006 18:05
Hanoj - Rusko může slavit, po více než dekádě jednání podepsalo smlouvu s USA o svém vstupu do Světové obchodní organizace (WTO).
Jednání o vstupu do WTO vedl i prezident Bush s prezidentem Putinem
Jednání o vstupu do WTO vedl i prezident Bush s prezidentem Putinem | Foto: Aktuálně.cz

Smlouva je zásadním průlomem v jednáních o ruském členství ve WTO, která trvala 13 let. O dosažení dohody s USA informovala Moskva již minulý týden.

Asijská jednání

Smlouvu podepsali ruský ministr hospodářství German Gref a americká obchodní zmocněnkyně Susan Schwabová ve vietnamském hlavním městě Hanoji, kam přicestovali na vrcholnou schůzku zástupců 21 členských států Rady pro ekonomickou spolupráci Asie a Tichomoří (APEC).

"Tato dohoda je nepochybně velmi důležitým milníkem pro plné začlenění Ruska do světové ekonomiky," prohlásil Gref.

"Další fáze, multilaterální rozhovory, obvykle zaberou šest až osm měsíců," dodal.

Ne všichni ve světě s činností WTO souhlasí
Ne všichni ve světě s činností WTO souhlasí | Foto: Reuters/Bobby Yip

Spokojení prezidenti

Americký prezident George Bush řekl po setkání se svým ruským protějškem Vladimirem Putinem, že dohoda je příznivá pro Spojené státy i Rusko. Schwabová uvedla, že vytvoření běžných obchodních vztahů s Ruskem bude klíčové pro americké podniky, jež mají o tuto zemi zájem.
  
Dohoda s USA odstraňuje pro Rusko jednu z hlavních překážek jeho přijetí do světové obchodní komunity. Moskva původně doufala, že tuto dohodu podepíše již při červencovém summitu skupiny zemí G8 v Petrohradu, tehdy však jednání ztroskotala. Rusko musí uzavřít bilaterální dohody se všemi zeměmi WTO, které o to požádají, a nakonec ještě mnohostrannou dohodu se všemi 149 členy organizace.

Zatím mimo

Rusko je největší ekonomikou, která stojí mimo WTO. Dalšími významnými nečleny jsou již jen Ukrajina a Írán. Minulý týden byl za člena WTO oficiálně přijat Vietnam.

K podepsání dohody došlo na summitu APEC
K podepsání dohody došlo na summitu APEC | Foto: Reuters

Členství Rusku zajistí stejné obchodní podmínky, jaké mají ostatní členské země WTO. Ostatní státy se navíc při obchodních sporech s Ruskem budou muset držet rozhodnutí organizace a nebudou moci zavádět jednostranná omezení obchodu. 

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov dnes navíc oznámil, že Spojené státy se rozhodly zrušit obchodní sankce na ruského výrobce vojenských letadel Suchoj, které byly na firmu uvaleny kvůli prodeji zakázaného zboží Íránu. Dodal, že na rozhodnutí o ruském vývozci zbraní Rosoboronexport, jenž čelí stejným sankcím, se zatím čeká.

 

Právě se děje

Další zprávy