Rusko chce do dvou týdnů být ve WTO

dkl, ČTK
13. 10. 2006 14:25
Moskva - Ruský ministr German Gref dnes oznámil, že dohoda o vstupu Ruska do WTO by mohla být do dvou týdnů podepsána.

Ministr hospodářského rozvoje a obchodu uvedl, že by mělo Rusko podepsat bilaterální dohodu o vstupu do Světové obchodní organizace (WTO) se Spojenými státy.

Původní plán, totiž že dohoda bude podepsána již na červencovém summitu skupiny zemí G8 v Petrohradu, Moskvě nevyšel. Jednání tehdy ztroskotala kvůli neshodám ohledně hygienických inspekcí hovězího a vepřového masa dováženého z USA, píše agentura AP.

Moskva odmítla žádost Washingtonu o okamžité zvýšení importu tohoto masa s tím, že musí nejprve provést zhodnocení amerického systému potravinářských inspekcí.

"Domnívám se, že v příštích dvou týdnech dosáhneme konečné dohody," řekl Gref v rozhovoru se svým lotyšským protějškem Aigarsem Štokenbergsem. Dodal, že přezkum amerického systému inspekcí je téměř u konce.

Miliardy kvůli milionům

Ministr rovněž vyjádřil zklamání, že tato otázka zbrzdila podpis dohody.

"Jsou to banální záležitosti. Je to otázka maximálně 20 milionů dolarů. Kvůli tomu se zdržela řada záležitostí, jež mají hodnotu miliard," prohlásil Gref. Dodal, že ve zpoždění hrála roli politika.

Rusko je největší ekonomikou, která stojí mimo WTO. Dohoda s USA by odstranila jednu z posledních zbývajících překážek pro vstup země do této organizace.

Členství Rusku zajistí stejně příznivé celní tarify, jaké mají ostatní členské země WTO. Ostatní státy se navíc při obchodních sporech s Ruskem budou muset držet rozhodnutí organizace, a země se tak ve sporech vyhne jednostranným sankcím.

 

Právě se děje

Další zprávy